Blažuj čeka migrante iz Vučjaka, lokalno stanovništvo negoduje

Ispred kasarne u Blažuju okupljeni građani, predstavnici lokalne kantonalne i državne vlasti. Pripreme za smještaj migranata se dešavaju ali bez zvaničnih potvrda.


Lokalno stanovništvo negoduje jer je kasarna samo 40 metara udaljena od kuća a 300 metara od škole koju pohađa šest stotina učenika. Zbog toga traže policijsku zaštitu 24 sata. Zahtjeve su uputili kantonalnoj Vladi i Ministarstvu sigurnosti BiH.

Predstavnici kantonalne vlasti ali i načelnik opštine kojoj kasarna pripada za sve su čuli iz medija. Državni nivo vlasti ne želi komunicirati sa njima, i tu je najveći problem. Kažu niko ih nije pozvao a ulazak u kasarnu omogućio im je čuvar koji ih je prepoznao. Stoga, poručuju da će insistirati da se jasno pojasni koji su naredni koraci.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ne raspolaže informacijama koliko migranata dolazi i ne može se vršiti procjena situacije, stoga ne mogu napraviti operativni plan.

Ministar neohrabrujuće poručuje da će pokušati sigurnosnu situaciju držati pod kontrolom.

Kamere u kasarnu nisu mogle ući. Šta to očekuje migrante još nije poznato. Nije poznato ni to kojim kapacitetima raspolaže kasarna, odnosno koliko migranata će moći biti smješteno ovdje. Sve su to stvari na koje sada niko ne može odgovoriti a odgovore svi očekuju.