Bliži li se kraj krizi s hranom: Putin obećao otvaranje pojasa koji bi se koristio za izvoz žita iz crnomorskih luka

.
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao je kako se u ukrajinskim lukama nalazi blokirano 22 miliona tona žitarica

 

Na samitu Evropske unije u ponedjeljak razgovarat će se o riziku gladi u državama koje su ovisne o uvozu žitarica sa područja Ukrajine, piše časopis El Pais.

Pomorska misija

Prema navodima, EU je spremna da angažira sve svoje resurse kako bi osigurala nesmetan izvoz žita iz ukrajinskih luka. Na stolu se nalazi i mogućnost da se pokrene pomorska misija koja bi osiguravala brodove sa žitom kroz Crno more.

EU smatra da je neophodno što prije početi izvoziti hiljade tona kukuruza, ali prije svega pšenice koja je trenutno zaglavljena u ukrajinskim skladištima.

U nacrtu zaključka samita koji je bio dostupan El Paisu, stoji da se snažno osuđuje uništavanje i otuđivanje ukrajinske poljoprivredne proizvodnje. Također, zahtjeva se od Rusije da prekine blokadu ukrajinskih luka i dozvoli izvoz hrane, posebno iz Odese.

Telefonski razgovor

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao je kako se u ukrajinskim lukama nalazi blokirano 22 miliona tona žitarica.

O problemu sa žitaricama s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarali su i njemački kancelar te francuski predsjednik Olaf Scholz i Emmanuel Macron. Nakon telefonskog razgovora, iz Berlina je saopćeno kako je Putin obećao otvaranje pojasa koji bi se koristio za izvoz žita iz crnomorskih luka te je između ostalog pojasnio kako Rusija taj dio neće koristiti za svoje ofanzivne akcije u Ukrajini.