Bliži se nova školska godina: Za opremanje dva đaka mala i prosječna plata

škola
Roditelji, ali i oni koji žele obradovati unučad, ovih dana obilaze knjižare kako bi mališani u septembru spremni dočekali školsko zvono.

 

U toku su pripreme za novu školsku godinu. Nastava počinje prvog septembra u većini škola Bosne i Hercegovine. U Kantonu Sarajevo knjige za osnovce su besplatne. U Republici Srpskoj za sve učenike nižih razreda knjige su, također, besplatne. Roditelji ovih dana kupuju i pripremaju djecu za novu školsku godinu.

 

POLOVNI UDŽBENICI

Školsko zvono oglasiće se za manje od petnaest dana. Sve škole uveliko vrše pripreme za prijem djece. S druge strane, roditelji, porodica, pripremaju mališane za novu školsku godinu. I dalje KS prednjači kada su u pitanju besplatni udžbenici. U ostalim kantonima je dogovor na lokalnim zajednicama.

- Svi učenici od prvog do devetog razreda na području KS-a dobijaju besplatne udžbenike. Na ovaj način želimo uspostaviti dobar učenički standard, želimo pokazati da brinemo i ovo je samo početak zato što obrazovanje mora biti prilagođeno potrebama učenika, mora biti prijateljski okrenuto prema učeniku i prema porodici, rekla nam je ministrica odgoja i obrazovanja KS-a Naida Hota-Muminović.

Vlada Republike Srpske ove godine donijela je odluku kojom su svim učenicima nižih razreda obezbijeđeni besplatni udžbenici. Toj inicijativi pridružile su se i pojedine lokalne zajednice. Ponuđena je i opcija za sve škole u RS-u da učenici viših razreda, koji to žele, mogu preuzeti polovne udžbenike. Ipak, da biste dijete spremili u školu, od garderobe, obuće, pribora, potrebno je minimalno 700 maraka. Roditelji smatraju da je to i puno više. Oni koji imaju višečlanu porodicu kažu da za jedno dijete treba više od hiljadu maraka, a kada ih je više, to je zaista mnogo novca.

- Pokušavam sve riješiti odmah, tako da svaki mjesec kupujem ponešto. Jedan mjesec knjige, drugi sveske, olovke, bojice... Svi roditelji znaju kako to nije mali trošak. Za dvoje djece, ako im trebaju i ruksaci, uz nove knjige, bilo bi potrebno oko 900 maraka, ali taj trošak uz polovne knjige je manji, rekla nam je jedna sugrađanka.

Ako se na to doda i pokoji odjevni predmet, prosječna plata u FBiH od 1.262 marke nedovoljna je da bi dvoje djece spremno krenulo na nastavu. Oni koji su već počeli kupovati, pričaju nam kako gledaju sniženja, ali i kvalitet. U ponudi je mnogo toga, pa je nekada teško doći do željenog proizvoda u smislu kvaliteta, a i cijene. Sarajka Meliha je nana koja kupuje školski pribor za troje unučad. Kaže da to radi svake godine kako bi mališane obradovala, ali i pomogla svojoj djeci.

- Ono što uzimam su sveske, pribor, blokovi, tempere, penkala, bojice i to je nanino, to ja kupujem. Idem lagano, jer uvijek volim da sve kupim na vrijeme i da sam spremna. Sve je skuplje, pa moram djeci pomoći, a unučad se raduje, govori nam Meliha.

Posjetili smo jednu od velikih knjižara u Sarajevu. Kažu da je sve spremno za novu školsku godinu i da su potpuno snabdjeveni.

- Već kupci dolaze, raspituju se za cijene, neki kupuju da bi izbjegli gužve u septembru. Mi smo spremni, naše knjižare su radile vrijedno kako bi kupci bili zadovoljni, kaže Amela Ćebić, radnica u knjižari.

Knjižare su snabdjevene svim potrebnim priborom za novu školsku godinu. Knjige za srednje škole su oko 250 maraka, školski pribor 250-300. Kada je pak riječ o ruksacima, i njihove cijene variraju, što svakako zavisi i o kvaliteti i veličini ruksaka. Tako se ruksaci mogu naći po cijeni od 30, pa sve do 120 maraka. Bogate pernice, koje inače vole svi osnovci, a koje sadrže sav pribor od olovke, flomastera, bojica, gumice, šiljila, ravnala, rasporeda sati..., u knjižarama se mogu kupiti po cijeni od dvadesetak maraka.

 

VRATIMO IM OSMIJEHE

- Razlika u cijenama ima, ali nekih minimalnih, s obzirom na to da je sve poskupjelo. Ali, mi se trudimo, imamo širok asortiman proizvoda, tako da svako može naći ono što mu treba po odgovarajućoj cijeni, dodaje Ćebić.

S ciljem dodatne uštede, značajan broj roditelja ove godine odučio se i za, sada već tradicionalno, nasljeđivanje udžbenika i garderobe od starije braće i sestara. Udruženje Ruku na srce i ove godine organizuje akciju “Opremimo djecu za školu” koja za cilj ima prikupljanje školskog pribora za mališane iz porodica u stanju socijalne potrebe. Iz udruženja pozivaju sve sugrađane da se odazovu akciji i pomognu im da djeci požele sretan početak nove školske godine, opreme njihove školske torbe i vrate osmijeh na njihova lica i lica njihovih roditelja.

”Možda baš vaša donacija bude motivacija za nečiji bolji uspjeh u novoj školskoj godini”, navode iz Udruženja Ruku na srce.