Blokada Sueskog kanala bi mogla prolongirati isporuku robe u narednih nekoliko mjeseci

Brod
Višednevna blokada Sueskog kanala bi mogla prolongirati isporuku potrepština u narednih nekoliko mjeseci.

 

Brod "Ever Given" u vlasništvu kompanije Evergreen se 23. marta popriječio u kanalu usljed snažnih udara vjetra. Djelomično je pomaknut danas u ranim jutarnjim satima, što je izazvalo optimizam kod posada koje brodovima također moraju proći ovim kanalom.

Nadležni očekuju da će brod u potpunosti pomaknuti i kanal učiniti ponovo plovnim do kraja dana. Kako je izvijestio CNN, tek predstoji najtežio dio posla.

Blokada Sueskog kanala je već nanijela štetu globalnoj ekonomiji. Plovila su primorana da se kreću drugim rutama, što povećava troškove i kašnjenja u isporuci. Različita je roba na koju se čeka - od bicikala za vježbu do sira.

U međuvremenu 367 plovila čeka da prođe kanalom, a među njima je 35 tankera i 96 brodova kojima se prevoze kontejneri. Kada saobraćanje ponovo bude moguće, trebat će dani da se riješe zaostaci u isporukama.

Zašto je to tako pokazuje i podatak da na prolaz čekaju posade tri broda kompanije Maersk, koja je najveća na svijetu u morskom prijevozu kontejnera. Još 29 njihovih plovila čeka da uđe u kanal. Zbog ovog problema su 15 plovila preusmjerili na Rt dobre nade - preko južne Afrike.

U Maersku su upozorili da i nakon što se kanal ponovo otvori za saobraćaj, poremećaji u opskrbi bi mogli potrajati sedmicama, a možda i mjesecima zbog trenutnih kašnjenja.