Blokade kasarni, isključenje vode i struje: Dodik može odgovarati i za terorizam!

asd
Milorad Dodik posljednja dva dana prešao je u fazu kada više ne bira riječi kojima najavljuje rušenje državnih institucija. Ni rečenica da “teritorijalni intergritet BiH nije upitan” ne može biti opravdanje za Dodika dok svojim izjavama unosi nemir, sije strah i teroriše građane koji se plaše šta donose naredni dani. Što Dodik više govori da rata neće biti, to građani sve više strepe.

Iako je dobro nasavjetovan i suzdržavao se od prijetnje upotrebom sile, ipak Dodikove izjave i namjere kažnjive su po više članova Krivičnog zakona BiH i Tužilaštvo BiH dužno je postupiti i zaustaviti teroriziranje i sijanje straha.

Dodik je danas najavio da će preuzeti kasarne u RS-u kada povuku saglasnost sa osnivanja OS BiH i osnuju svoju vojsku.

“Isključit ćemo im struju, vodu zbog neplaćenih računa i tako. Neće niko oružjem ili nekom silom nekog istjerati”, kazao je Dodik. Međutim, dan prije Dodike je najavio fizičku blokadu kasarni.

U članu 201 Terorizam KZ BiH navodi se:

"Ko počini teroristički čin s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva ili prisiljavanja organa vlasti Bosne i Hercegovine, vlade druge zemlje ili međunarodne organizacije, da što izvrši ili ne izvrši, ili s ciljem ozbiljne destabilizacije ili uništavanja osnovnih političkih, ustavnih, privrednih ili društvenih struktura Bosne i Hercegovine, druge zemlje ili međunarodne organizacije, kazniće se kaznom zatvora najmanje pet godina.

U stavu h) navodi se jedan od terorističkih činova i to “ometanje ili zaustavljanje snabdijevanja vodom, električnom energijom ili drugim osnovnim prirodnim resursom s posljedicom ugrožavanja ljudskih života”.

Dok Dodik prijeti, a pritom naglašava da neće koristiti silu što koristi kao štit od pravosudnog progona pravni eksperti se slažu da Dodika može i treba zaustaviti Tužilaštvo BiH i Sud BiH.

Televizija N1 danas je objavila kako je Dodik pozivao na konsultacije uposlenike Tužilaštva BiH i Suda BiH te da im je dao rok za napuštanje ovih institucija.

Sudija Suda BiH Branko Perić jasno je poručio da ga nikakvo odmetništvo ne interesuje.

“Ako je to Dodik ozbiljno mislio onda je duboko zagazio u teški kriminal. To više nije politika nego su to akti rušenja ustavnog poretka. Ne vjerujem da bi se neko od sudija i tužilaca priključio političkoj gerili koju vodi jedan političar. Mislim da pravosudni sistem treba da zaustavi ovo političko nasilje. Političari ne smiju biti izvan zakona”, kazao je Perić za N1. 

Željko Komšić i Šefik Džaferović. članovi Predsjedništva BiH i pravnici, danas su nakon Dodikovih najava pozvali Tužilaštvo BiH da reaguje.

Komšić je kazao da ukoliko Tužilaštvo samo ne reaguje on će podnijeti krivičnu prijavu. Džaferović je zatražio djelovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta ali također pozvao pravosuđe BiH da reaguje, jer i suprotstavljanje pravosuđu BiH je krivično djelo.

Krivični zakon je jasan. Krajnji cilj Milorada Dodika je secesija i otcjepljenje. Ako na tom putu ne bude zaustavljen poslije će biti kasno. Verbalne osude koje pristižu iz ambasada, EUFOR-a, NATO-a više nisu dovoljne. 

Član 156. Napad na ustavni poredak

“Ko upotrebom fizičke sile ili prijetnjom upotrebe fizičke sile pokuša da promijeni ustavni poredak Bosne i Hercegovine ili da svrgne njene najviše institucije, kazniće se kaznom zatvora najmanje pet godina.”

Član 157. Ugrožavanje teritorijalne cjeline

“Ko upotrebom sile ili prijetnjom upotrebe sile pokuša da otcijepi dio teritorije Bosne i Hercegovine ili da dio njene teritorije pripoji drugoj državi, kazniće se kaznom zatvora najmanje pet godina.”

Krivični zakon jasan je i u odnosu na protivzakonito formiranje vojnih snaga. Iako je on najavio povlačenje saglasnosti sa formiranja OS BiH i vraćanje Vojske RS, prema važećem zakonu stvari su jasne:

Član 162a

(1) Ko protivno Zakonu o odbrani Bosne i Hercegovine ili Zakonu o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine organizuje, obučava, oprema ili mobilizuje vojnu snagu na teritoriji Bosne i Hercegovine, kazniće se kaznom zatvora najmanje pet godina.

(2) Kaznom iz stava (1) ovog člana kazniće se ko na bilo koji način rukovodi činjenjem krivičnog djela iz stava (1) ovog člana.

(3) Ko se na bilo koji način pridruži vojnoj snazi organizovanoj, obučenoj, opremljenoj ili mobilizovanoj protivno Zakonu o odbrani Bosne i Hercegovine ili Zakonu o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, kazniće se kaznom zatvora najmanje tri godine.

(4) Ko nabavlja sredstva za činjenje krivičnog djela iz stava (1) ovog člana, kazniće se kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Iako ne manje važno treba istaći da Dodik uporno koristi zapaljivu retoriku nazivajući Bošnjake muslimanima i podsjećajući ih na krvavu historiju kada je ratni zločinac Radovan Karadžić prijetio muslimanima nestankom.

Tužilaštvo BiH i ranije je moglo da je htjelo postupati po ovom članu KZ BiH jer je Dodik u više slučajeva i javnih izjava izazivao nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost. Izjave o muslimanskim sudijama Suda BiH, Ustavnog suda BiH, muslimanima-Bošnjacima bile su dovoljne za reakciju. 

Član 145a

(1) Ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kazniće se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

(2) Ko javno podstrekne na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, ako takvo ponašanje ne predstavlja krivično djelo iz stava (1) ovog člana, kazniće se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Zakon je jasan, samo je pitanje ko će postupiti po njemu. Sljedeći potez vuče glavna državna tužiteljica Gordana Tadić. U narednim danima bit će jasno ko radi za, a ko protiv države.

Piše: Amra Vrabac