Boeing pod pritiskom prizemljio sve svoje modele aviona 737 Max 8

Avioproizvođač Boeing prizemljivo je sve avione modela 737 Max 8 nakon što su se pojavile sumnje širom svijeta u sigurnost ove letjelice, a usljed stravične avionske nesreće u Etiopiji.

Američki proizvođač kazao je kako će suspendirati 371 avion, prenosi Klix.

Savezna uprava za aviosaobraćaj (FAA) saopćila je kako su novi dokazi, kao i novi rafinirani satelitski podaci, potaknuli odluku o privremenoj zabrani saobraćanja ovog aviona.

Prije zvanične odluke Boeinga, mnoge države prizemljile su sve 737 Max 8 avione. Između ostalih, i američki predsjednik Donald Trump jučer je naredio da se prizemlje svi Boeingovi avioni.

Podsjećamo, Boeing 737 Max 8 isti je model koji se srušio u oktobru prošle godine u Indoneziji kada je poginulo 189 ljudi. 

Ovaj model aviona Boeing je predstavio 2017. godine, a prodaje se kao energetski efikasna i tehnološki napredna nadogradnja na svog prethodnika 737. 

Boeing 737 Max 8 uglavnom se koristi za kratke i letove srednje udaljenosti, ali pojedine kompanije koriste ga i za relacije od sjeverne Evrope do istočne obale SAD-a. Ovaj model je efikasniji u potrošnji i ima duži raspon nego prethodne verzije modela 737.

Kada je riječ o avionskoj nesreći u Indoneziji, zrakoplovne vlasti utvrdile su kako je nesreću moglo prouzrokovati ažuriranje Boeingovog softvera. Tačni uzroci nesreće u Etiopiji još nisu poznati.

Pod pritiskom nakon rušenja aviona u Etiopiji kompanija Boeing obećala je unaprijediti softver namijenjen kontroli leta. Kompanija tvrdi da razvija bolji softver koji će, kako kaže, već siguran avion učini još sigurnijim.

Podsjećamo, svih 157 putnika i članova posade poginulo je kada je avion Ethiopian Airlinesa, model 737 Max 8, pao nekoliko minuta nakon polijetanja u Etiopiji.

Izvor: