Bogić Bogićević: Htjeli su me primorati da svoj glas moram dati kao Srbin

Na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld Bogić Bogićević je održao predavanje na temu "Glasao sam protiv vojne intervencije JNA u rješavanju jugoslavenske krize", a uvodničar predavanja je bio bivši hrvatski premijer i predsjednik Diplomatskog vijeća Zoran Milanović.

"Bogić Bogićević je čovjek zahvaljujući kojem Milošević i vojska nisu preuzeli vlast u Jugoslaviji", kazao je uvodno Zoran Milanović okupljenim studentima Visoke škole.

Bogićević je to spriječio sredinom trećeg mjeseca 1991. godine, kada je Predsjedništvo Jugoslavije sa Slobodanom Miloševićem u sjeni dogovorilo da vojska preuzme vlast, s idejom da se pohapse svi tada po prvi put legalno demokratski izabrani predsjednici vlada i vlasti jugoslavenskih republika, prije svega Kučan, Tuđman i Kiro Gligorov, rekao je Milanović.

"Tada nastupa Bogić Bogićević i svojim glasom sprečava da ta odluka bude donesena", kazao je Milanović.

Istaknuo je kako je Bogićević 1989. izabran za člana kolektivnog Predsjedništva SFRJ u ime BiH između pet kandidata iz redova srpskog naroda, a odabrali su ga građani BiH na referendumu sa 200.000 glasova prednosti ispred sljedećeg kandidata.

"Rat je predložen upravo 12. marta 1991. godine. Bilo je to vrijeme pada komunizma, Varšavskog ugovora, pada Berlinskog zida i bipolarnog svijeta, vrijeme kada je Europska zajednica postajala Europska unija", kazao je Bogićević.

Istaknuo je kako to bilo vrijeme kada je Jugoslavija kao nesvrstana zemlja koju su pomagali i Istok i Zapad izgubila svoju ulogu.

"Htjeli su me ubijediti, primorati da se moram ponašati prije svega kao Srbin i da svoj glas moram dati kao Srbin", kazao je Bogićević i prisjetio se izraza iz zapisa Borislava Jovića "Deset dana lomljenja Bosanca".

Poručio je kako tada, sa svega 36 godina, nije želio od toga što je Srbin napraviti profesiju, za razliku od mnogih tadašnjih funkcionera, a morao se nositi s etiketom nacionalnog izdajnika koja je bila opasna za živote i sigurnost Bogićevića i njegove obitelji.

Prisjetio se sjednice Predsjedništva u funkciji Vrhovne komande koji se nije održao u Palati Federacije u Beogradu, nego duboko pod zemljom na mjestu ratne vojne komande. Tada su bile predloženi vanredno stanje i mjere borbene gotovosti.

"U pripremi za tu sjednicu, dio generalštaba je tajno posjetio London, Pariz i Moskvu. Pariz i London su rekli da se neće miješati u unutarnje stvari, u Moskvi su rekli da se sačeka da oni smijene Gorbačova", kazao je Bogićević.

Uskoro je Milošević izišao u javnost s riječima da Jugoslavija više ne postoji, kazao je Bogićević te upozorio kako je četiri dana prije službenog otcjepljenja Slovenije SAD poručio kako razjedinjene jugoslavenske republike nikada neće priznati.

Jedan od razloga za ovo predavanja studentima Visoke škole Dag Hammarskjöld, uz upoznavanje s povijesnim činjenicama iz tog vremena, jest zaborav koji je nastupio kod starijih generacija koje su svjedočile događajima kao suvremenici, kazao je Milanović, piše N1