Heftičnjak: Bolje i stativa nego autogol u Neumu

heft132

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Završeni pregovori u Neumu: Izetbegović hvali ‘kooperativnost’ lidera SBB, NiP i NES-a

''Pogodili smo stativu'', pomalo je tužnim glasom rekao Fahro Radončić nakon što su propali pregovori o izmjenama izbornog zakona. Redali su se i Izetbegović, Konaković, Cvitanović, a poruka na kraju je bila kao iz stripa Alan Ford – ''pregovori nisu propali, ali nisu ni uspjeli''... Naglo napuštanje optimizma kod Dragana Čovića koji je na kraju rekao da ''više nema smisla raditi sa ovim ljudima'' jasno govori da su pregovori propali, odnosno da nije prošao njegov pokušaj da pod ''izbornom reformom'' kruniše sebe doživotnim članom Predsjedništva BiH a da domovi naroda ostanu basioni blokada i alat klasične ucjene. Izetbegović i njegovi sateliti Radončić, Konaković i Ogrešević su bili spremni pristati na ove mogućnosti, ali jasan stav SDP-a, Naše stranke, DF, NB i Koalicije Država!, uz medijsku podršku ovoj opoziciji ojačalo je pozicije da niko ne smije potpisati kapitulaciju građanske države. Iako su ovi pregovori bili pod pokroviteljstvom zvaničnika EU i SAD-a, političke opcije suprotne Izetbegoviću jasnim stavom su pokazale da bi baš antiamerički bilo prihvatiti izbornu podjelu Bosne i Hercegovine, jer se radi o prijedlozima suprotinim presudama iz suda iz Strazubura. Da sumiramo, bolje i ona Fahrina stativa nego da su probosanske stranke dale autogol. Nama treba međunarodna podrška, ali ona koja će prvo sankcionisati Dodika koji krši Ustav i zakone, i koja će uvesti sankcije ostalim liderima koji su ogrezli u korupciju. To čekamo. I izbore u oktobru na kojima treba dati šansu opcijama koje danas ne vladaju.

 

Kako je izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda podijelila FBiH i učinila da ‘lideri’ utihnu?

Osim Neumskog nesporazuma, glavna vijest ove sedmice je da je u Parlamentu Federacije BiH većina zastupnika odlučila da podrži izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda i smanji ponder 2 Kantonu Sarajevo, a sredstva od oko 90 miliona KM na godišnjem nivou rasporedi na ostale kantone u FBiH.

Za ove izmjene su glasala 62 zastupnika, 8 ih je bilo protiv i nekoliko suzdržanih. Jedina stranka koja je u potpunosti bila protiv ovih izmjena je stranka Narod i pravda, čiji je predsjednik Elmedin Konaković, uz Klub Naše stranke, Edina Forte koji je većinski bio protiv, uz jedan glas ZA, dok se SDP, SDA i SBB podijelio na zastupnike koji su podržali, i one protiv ili suzdržani.

Klub DF-a Željka Komšića je većinski također podržao ovaj Zakon, uz jedan glas koji nije bio za, zastupnici NES, te Nezavisni blok koji je u potpunosti podržao ove izmjene. Stranački šefovi Bakir Izetbegović, Nermin Nikšić, Fahrudin Radončić nisu imali hrabrosti jasno reći jesu li za ili protiv zakona. Konaković i Forto iz Naše stranke, su logično, stale uz Kanton Sarajevo, dok je

je Nezavisni blok Senada Šepića, uz Koaliciju Država, koju, osim NB-a čini još i Platforma za progres Mirsada Hadžikadića, bez kalkulisanja stao na principu da se mora osigurati pravednija raspodjela u FBiH i podržao izmjene zakona.

 

Zbog političkih previranja zdravstveni radnici u USK-u ostali bez plaća

USK gori, zato što nema vladajuće većine pa se ne može usvojiti niti budžet našeg kantona. Problem je dakako u većini predvođenom A-SDA-om/NES-om, ali spinovanjem se ta odgovornost pokušava prebaciti na opoziciju, jer, zaboga, nema plata za administraciju, dokotore, medicinare, nastavnike... Sindikati u zdravstvu protestvuju i najavljuju generalni štrajk, jer im još nije isplaćena decembarska plaća. Naravno, kako decembarska plaća ima veze sa budžetom za 2022. godinu premijer Ružnić ne može suvislo objasniti. Ružnić pokušava progurati budžet u kojem se ugrađuju svi zastupnici koji bi za njega trebali glasati, a na takav način bi sigurno opet ovi isti dobili izbore. To se može raditi u korupiranom društvu, te bi Tužilaštvo USK, ali i Tužilaštvo BiH, itekako trebalo istražiti sve tokove gdje odlazi budžetski novac, čiji je brat, supruga, sestra ili rođaka biti zaposlena u javnu administraciju. Zbog svega, kantonalni SDP je pristao sa četvorkom praviti novu vladu koju će bez ijedne ministarske fotelje podržati i SDA. Međutim, sporazum uvjetuju usvajanjem odluka o privremenom finansiraju Unsko-sanskog kantona i Zavoda zdravstvenog osiguranja. Ovdje će biti više posla za tužilaštva nego za politiku.

 

Nakon 31 godine na čelu Vrhbosanske nadbiskupije Vinko Puljić penzionisan, imenovan nasljednik

Vinko Puljić više nije Vrhbosanski nadbiskup, nakon što je papa Franjo prihvatio je njegove odreknuće pastoralnog upravljanja Vrhbosanskom nadbiskupijom. Puljić se tako u subotu, 29. januara, penzionisao. Njega će na čelu Vrhbosanske nadbiskupije naslijediti dosadašnji nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić. Vijest je istovremeno, tačno u podne, objavljena u Vatikanu i Sarajevu. U prostorijama Nadbiskupske rezidencije u glavnom gradu BiH u prisutnosti dvojice nadbiskupa, članova konzultora i stolnog kaptola Vrhbosanske nadbiskupije te nekolicine saradnika kardinala Puljića i mons. Vukšića ovu vijest obznanio je otpravnik poslova u Apostolskoj nuncijaturi u Sarajevu mons. Amaury Medina Blanco. Podsjećanja radi kardinal Puljić je na čelu Vrhbosanske nadbiskupije bio 31. godinu. Vrhbosanskim nadbiskupom imenovao ga je Ivan Pavao II. i to 7. decembra 1990. Isti Papa ga je posvetio za biskupa 6. januara 1991. Ustoličen je u sarajevskoj katedrali Srca Isusova 19. januara 1991. Prve godine njegove biskupske službe obilježio je strašni rat u Bosni i Hercegovini. Tokom sukoba ostao je u opkoljenom Sarajevu, iako je povremeno izlazio iz grada po potrebi. Nadbiskup Puljić će ostati upisan u historiju ove zemlje.

 

Generalni sekretar NATO-a: Nemamo plan da rasporedimo trupe u Ukrajini

U Ukrajini traje velika kriza. Niko ne zna hoće li doći do rata. Analitičari govori da odgovor na to pitanje ne zna ni sam Vladimir Putin. Mnogo toga je u igri, a gomilanje vojnih snaga na liniji razdvajanja ne prestaje. Rusija se boji NATO-a, a NATO se zajedno sa Ukrajinom boji da Rusija ne izvrši invaziju. NATO je saopštio da ne planira da rasporedi borbene trupe u Ukrajinu u slučaju ruske invazije, što je potvrdio generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

- Nemamo plan da rasporedimo NATO borbene trupe u Ukrajinu, naša pažnja je usmjerena na pružanje podrške - poručio je Stoltenberg za "BBC". On je rekao da postoji razlika između biti članica NATO-a i biti snažan i veoma cijenjen partner, kao što je Ukrajina.

- Tu nema nikakve sumnje - dodao je Stoltenberg.

 

Senzacionalan povratak Nadala za trofej i veliki rekord

Rafael Nadal je nakon velikog preokreta pobijedio Danila Medvedeva u finalnom okršaju Australian Opena i postao rekorder po broju Gren slemova. Meč je završen rezultatom 3:2 u setovima za španskog tenisera (2:6, 6:7, 6:4, 6:4, 7:5). Susret je trajao pet sati i 28 minuta, a donio nam je mnogo uzbuđenja i senzacionalan preokret Nadala koji se vratio iz mrtvih. Ovom pobjedom, Nadal se usamio na prvom mjestu po broju titula na Gren slemovima. Sada ih ima 21, dok Rodžer Federer (Roger) i Novak Đoković imaju po jedan trofej manje.

Pored sjajne igre na terenu od strane i jednog i drugog, susret je obilježio i upad navijača, kao i svađa Rusa sa sudijom kada je vrijeđao publiku koja ga je ometala prilikom serviranja. Ovim susretom, okončan je najkontroverzniji Gren slem u historiji ovog sporta. Prije svega zbog deportacije Đokovića, a zatim i zbog dešavanja koja su pratila turnir tokom mečeva.