Bolne suze pakistanskog imama

Pakistanac
Ovaj 28-godišnji imam konačno je dobio mjesto za obavljanje namaza

 

Slika uplakanog i očajnog migranta iz ruševina nekadašnjeg kampa Lipa koji moli za pomoć,  u decembru prošle godine preplavila je društvene mreže i obišla BiH. Bio je to Muhamed Jasin, 28 migrant iz Pakistana, imam čije su suze dirnule mnoge. Nakon dva mjeseca, sa osmjehom na licu dočekao je bolje uslove života u šatorskom naselju na Lipi, ali u otvaranje mesdžida.

Bez skloništa od hladnoće, u snijegu bez ogrijeva, i u ruševinama nekadašnjeg kampa, dane na Lipi je provodio je Muhamed Jasin. Bos i gladan, u očaju zaplakao je pred našim kamerama, u decembru prošle godine dok se je poput stotine drugih migranata organizirao da izdrži minuse i surovo preživljavanje na Lipi.

Pitali smo ga da li zna da je njegova priča, nakon emitovanja, obišla BiH.

"Plakao sam jer svi nisu imali odjeću i obuću, plakao sam jer  je bilo vrlo hladno. Meni je bilo hladno, teško sam preživljavao sve to, zato sam plakao. Sad je situacija dosta bolja, nema problema i hvala svima".

Život s vjerom, ma koliko teško ponekad bilo, mnogo je lakši kaže nam Muhamed Jasin, koji želi otići do Španije i tamo nastaviti život, sa rođacima koji ga tamo čekaju. Do tada, kaže, moli da se njihove želje ispune, da odu odavde i pronađu posao, i uopće priliku za bolji život. Ovo jeste trenutno njihova kuća, ali u njoj ne žele ostati.