Bolton: Nisam slušao snimak, ali nema dokaza o umiješanosti Bin Salmana

Savjetnik za američku nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući John Bolton tvrdi da na tonskim snimcima ubistva novinara Jamala Khashoggija nema znakova da je u ubistvo umiješan i prvi saudijski prestolonasljednik Muhammed bin Salman, javlja Anadolija.

Američki list The New York Times objavio je kako je jedan od 15 Saudijaca koji su bili u Konzulatu tokom Khashoggijevog ubistva telefonirao nedugo nakon ubistva i sagovorniku kazao da "obavijesti svog šefa da je zadatak izvršen". List smatra da je riječ o izjavi koja direktno kompromitira saudijskog princa Muhammeda bin Salmana.

Kolumnista lista The Washiington Posta ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Audio zapis ubistava koji je Turska proslijedila Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama toliko je "grozan" da je zvaničnik saudijske obavještajne službe koji ih je čuo rekao da je ubica možda bio na heroinu.

Tim povodom Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska "strpljivo" čeka da saudijski prijestolonasljednik Muhamed bin Salman rasvijetli ubistvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošlog mjeseca, objavio je jučer turski provladin list Yeni Safak.

Bolton je ubistvo novinara Jamala Khashoggija komentarisao tokom boravka u službenoj posjeti u Singapuru zbog učešća na 33. Samitu Asocijacije nacija Jugoistočne Azije (ASEAN).

Bolton tvrdi da oni koji su poslušali tonske snimke ubistva, a do kojih su došli turski istražitelji, kažu da nisu našli nikakve naznake da je princ Mohammed direktno involviran u to ubistvo.

"Američki predsjednik Donald Trump kazao je da želi saznati istinu o ubistvu Khashoggija. Nisam lično slušao tonske snimke, ali izvještaji onih koji su slušali ne dovode ni u kom kontekstu princa Muhammeda u vezu s tim ubistvom", kazao je Bolton.

Izjava koja kompromitira Bin Salmana

Turski predsjednik ranije je izjavio da je Turska ustupila tonske snimke ubistva Sudijskoj Arabiji, SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Erdogan je kazao da je jasno da je ubica neko unutar 15-člane saudijske delegacije koja je posjetila konzulat u Istanbulu na dan ubistva, a da ih Saudijska Arabija može natjerati da progovore i otkriju koje je ubio Khashoggija.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.