fbpx Borba protiv islamofobije nakon napada na londonsku džamiju

Borba protiv islamofobije nakon napada na londonsku džamiju

Home

Borba protiv islamofobije nakon napada na londonsku džamiju


Velika Britanija prolazi kroz najgore razdoblje u posljednjih nekoliko decenija u pogledu sigurnosnih rizika i terorističkih operacija sa kojima se suočava vlada ove države.

Pored toga, tu su još i izazovi koje sa sobom nose pregovori o izlasku Britanije iz Evropske unije te loši izborni rezultati koji su se negativno odrazili na konzervativnu vladu na čelu sa Theresom May.  

U manje od četiri mjeseca, u Velikoj Britaniji su se dogodila četiri napada koja su opisana kao terorističko djelo.

Jedan od tih napada izveo je desničarski ekstremista Darren Osborne u nedjelju kada se vozilom zabio u grupu muslimana nakon što su obavili ramazansku molitvu u džamiji Finsbury Park u sjevernom Londonu. U napadu je stradala jedna osoba, a povrijeđeno devet.

Vlada Therese May suočila se s političkim i pritiskom javnosti, što je zahtijevalo da brzo djeluje te posjeti džamiju i razgovara s njenim predstavnicima te obeća da će stati na njihovu stranu kako bi se suzbio rizik od ispoljavanja islamofobije i napada na muslimane.  

Islamofobija je ekstremizam

Theresa May je otvoreno izjavila da u zvaničnim britanskim rječnicima ranije nije bilo izraza za ''ovakav napad na muslimane, koji se dogodio nedaleko od mjesta gdje su obavljali molitvu. Sve terorističke akcije, bez obzira na njihove oblike, imaju zajednički cilj: da nas podijele, dokinu solidarnost i građansku odgovornost koju dijelimo u ovoj državi. Nećemo dozvoliti da se to dogodi.'' 

''Bilo je previše tolerancije prema ekstremizmu u ovoj državi'', dodala je ''prema ekstremizmu bilo koje vrste, uključujući i islamofobiju''.

Ovim izjavama je premijerka Velike Britanije prvi put priznala da je islamofobija jedan od oblika ekstremizma te da se njom treba baviti u okvirima ekstremističke i destruktivne ideologije koja nastoji unijeti razdor i podijeliti britansko društvo.      

Prije incidenta u džamiji Finsbury Park, fokus je bio usmjeren na borbu ''protiv islamskog vjerskog ekstremizma'' gdje se zločinima iz mržnje nije davao velik prostor u političkom diskursu. No govor britanske premijerke i njena brza reakcija idu u korist očuvanja sigurnosti u državi te pokušaja da se pod kontrolu stave sve eventualne prijetnje koje bi mogle izazvati štetu.      

Obećana podrška

Jedan broj analitičara smatra da premijerkina klasifikacija napada na džamiju Finsbury Park kao terorističko djelo dolazi u kontekstu šire analize sigurnosnih i političkih izazova sa kojima se suočava britanska vlada, te njenog zanemarivanja žalbi na pojavu islamofobije koje su iznosile istraživačke institucije.

Zanemarivanje ovog problema više nije u interesu britanske vlade, pogotovo što se proteklih godina broj zločina iz mržnje povećao gotovo pet puta.

Predsjednik Islamske komisije za ljudska prava u Velikoj Britaniji (IHRC) Masoud Shajara rekao je za Al Jazeeru da napadi na klanjače u džamiji Finsbury Park nisu došli iz čista mira, već da su rezultat vladinih politika kojima su zanemarivane i nipodaštavane žalbe muslimana, dok su desničarski mediji pomogli u poticanju mržnje protiv muslimana i njihovoj satanizaciji.

Theresa May je, prilikom posjete džamiji, pokazala razumijevanje prema onome sa čime se muslimani suočavaju kada se radi o islamofobiji, obećavši da će im pružiti sigurnosnu podršku u suočavanju sa opasnostima.

Predsjednik Vijeća povjerenika džamije Finsbury Park Mohamad Kuzbar potvrdio je za Al Jazeeru da je May obećala više komunikacije sa muslimanskom populacijom i različitim institucijama, posebno kada je čula od njih da se ovo pitanje mora odlučno rješavati te da je islamofobija u porastu, posebno protiv muslimanki.

U istom kontekstu, dr. Anas al-Takriti, predsjednik Fondacije Cordoba za interkulturalni dijalog u Londonu, istakao je da su dugi niz godina pojedini ekstremni desničari, neprijateljski raspoloženi prema imigrantima i strancima općenito, uveli rasistički diskurs koji vodi krajnje represivnim politikama prema imigrantima i izbjeglicama.

Kaže da su ''u posljednjim godinama kampanja i napadi usredotočeni na muslimane i muslimanske organizacije, stoga smo zabilježili veliki porast islamofobije.''

Al-Takriti dodaje: ''Obraćali smo se britanskim vlastima i upozoravali na porast i eskalaciju ove pojave'', te je istakao kako su se sve prošle britanske vlade odbijale suočiti se sa problemom islamofobije. Isto su učinili i britanski medij, zbog čega se situacija samo pogoršala, stoga opasnost sada prijeti čitavom britanskom društvu.

Podsticaj za liječenje problema

Lideri muslimanske zajednice u Velikoj Britaniji smatraju da napad na džamiju neće imati veliki utjecaj na muslimane i njihove različite institucije ako britanska vlada adekvatno odgovori na njihove zahtjeve i uključi muslimane u donošenje odluka u brojnim pitanjima, uključujući i suočavanje sa islamofobijom.

Štaviše, ovi lideri smatraju da bi napad na džamiju, uprkos svoj brutalnosti, mogao biti podsticaj vlastima za liječenje uzroka islamofobije.

Britanska policija zvanično je potvrdila da veliki broj osujećenih terorističkih napada ne bi bio ostvaren bez velike podrške muslimanske populacije, što može biti pozitivan element koje muslimanske institucije mogu iskoristiti prilikom obraćanja mnogim zvaničnim institucijama kako bi se riješili njihovi problemi, a posebno napadi na njihove članove motivirani mržnjom.

Predstavnici institucija i muslimanske zajednice u Britaniji traže od vlade da se pozabavi uzrocima koji dovode do radikalizacije kako se muslimani ne bi osjećali kao građani drugog reda.

 

Izvor: Al Jazeera

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 23/06/2017 - 08:44

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top