Borci čekaju odluku Parlamenta FBiH, opozicija bez amandmana neće podržati zakon

Protesti bivših boraca ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu još traju, a okupljenim borcima obratili su se pojedini zastupnici Zastupničkog doma FBiH koji su uzeli pauzu na vanrednoj sjednic

Podsjećanja radi, na današnjoj vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zastupnici razmatraju Prijedlog Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica po hitnom postupku te Prijedlog Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja čiji je predlagač zastupnik SDA Ismet Osmanović. 

Poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i bivši ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH Zukan Helez kazao je borcima kako nijedan neće ostati oštećen. Prema njegovimk riječima, SDP će glasati za predloženi zakon samo ukoliko u tekst zakona budu ugrađeni određeni amandmani.
 

"Zakon ne valja"



"Ovaj zakon sto je ministar predložio ništa ne valja. Ja sam uložio pet admandmana. U drugom amandmanu navodi se da će svi koji su bili borci i koji su učestvovali u neposrednim borbenim dejstvima imati mjesečni dodatak. Svaki borac koji je zaposlen imat će od poslodavca od tri do sedam posto svaki mjesec. Svaki penzioner koji je bio u ratu, a otišao je u radnu penziju, imat će od dva do pet posto na penziju. Tako da, svaki borac će imati nadoknadu. Registar moraju objaviti. Jedino sam ja predložio borački fond da se zna tačno odakle liježu sredstva. Mora se znati odakle će svaki fening doći na račun

Helez je dodao kako parlamentarci još nisu raspravljali pitanje o boračkim udruženjima, ali je dodao kako prijedlog Ismeta Osmanovića nije nikakvo rješenje. 

Podsjećamo, zastupnik Osmanović je inicijator Prijedloga zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja. On smatra kako je potrebno motivirati boračka udruženja na sjedinjavanje. 

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Safet Kešo kazao je novinarima kako svaki pojedinac, zastupnik u skladu s Poslovnikom ima pravo predložiti amandmane, bez obzira s čije adrese dolaze prijedlozi zakona u parlamentarnu proceduru.
 

Amandmani i iz SDA



Komentirajući upit o tome zašto je SDA uputila amandmane na Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih branitelja ministra koji dolazi iz SDA (Salko Bukvarević), Kešo je pojasnio kako ta stranka smatra da Vlada FBiH u postojećoj konstelaciji nije mogla ponuditi bolje rješenje, te da ih je to motiviralo da ponude bolja rješenja.

"Mi smo konkretizirali stvari i borački dodatak podijelili u dvije kategorije, jedan je ratni dodatak, a drugi radni dodatak", kazao je Kešo za agenciju Fena, precizirajući da to znači da ratni period borca koji je bio u ratu četiri godine treba biti valoriziran na adekvatan način.

Dodao je i da borac koji je bio četiri godine u ratu i ima deset ili 20 godina radnog staža treba biti različito nagrađen, s obzirom na to da je određeni period izmirivao doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Istovremeno, odbacio je teze o politizaciji razmatranog zakona, potcrtavajući da 'glavne zvijezde' danas nisu parlamentarci, nego da su to ljudi koji traže svoja prava.

"Samo oni koji misle o njima danas će biti konstruktivni i podržati donošenje zakona (Zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih porodica), makar to bio i samo zakon koji predlaže Vlada FBiH", konstatirao je Kešo.

Sjednica Zastupničkog doma FBiH bit će nastavljena nakon pauze. Podsjećamo, bivši borci su već godinama nezadovoljni radom federalnih organa. Oni traže javno objavljivanje registra boraca, 6 KM po danu učešća u ratu bez diskriminirajućih odredbi iz važećeg zakona i ukidanje finansiranja boračkih udruženja na federalnom nivou.