Borci u kampu zaključili: Krivi su SDA, SBB, HDZ i SDP, ako ne dobijemo zakon neće biti izbora

Grupa demobilisanih boraca danas je u kampu ispred bivše zgrade Vlade FBiH u Alipašinoj ulici u Sarajevu održala sastanak na kojoj su najavili nove aktivnosti te moguće proteste.

Bivši borac Nazil Velić izjavio je nakon sastanka novinarima kako krive SDA, HDZ, SBB i SDP, za koje, kako kaže, borci tvrde da su najviše pomogli protiv donošenja Zakona o demobilisanim borcima.

"U nedonošenju zakona najviše su pomogla i tzv. temeljna udruženja, a u prevari boraca su učestvovali i Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Edin Mušić, Lidija Bradara i Fadil Novalić, zatim Zukan Helez i Salko Bukvarević. Ogorčeni smo i na sudove jer se nisu uključili u procesuiranju odgovornih", rekao je Velić.

Kako je naveo, borci će u ponedjeljak ponovo predati zahtjev da se hitno održe vanredne sjednice oba doma Federalnog parlamenta te izglasa zakon s njihovim amandmanima. Dodao je da do 3. septembra čekaju dogovor, ako ne bude pozitivan, 5. septembra će doći na proteste ispred zgrade Federalnog parlamenta.

Na upit zašto naprimjer Helez više nije njihov heroj, borci su naveli da svi igraju duple igre.

Borci su kazali da će zagorčati život političarima, posebno u izbornoj kampanji, te da neće biti izbora ukoliko se ne donese zakon s njihovom amandmanima.

Jedan od boraca je pojasnio da je prevara boraca počela još kada se u Predstavničkom domu usvajao zakon

"Prvi put se desilo da su se usvojile tri vrste amandmana. Vjerovali smo da je došlo do greške, ali onda je i u Domu naroda se ponovo desilo, pa je i onda i Komisija dokazala da je sve bilo smišljeno da se ne donese naš zakon", kazao je jedan od boraca.

On je dodao da se političari najviše boje objave registra boraca, jer će se, kako je rekao, tu pokazati da su uvedeni ljudi koji danas rade u institucijama, koji drže kafiće, te koji su učestvovali u privatizacijama.