Borrell: EU ulaže mnogo više novca u Balkan nego Rusija i Turska, ali mi tražimo i reforme

.
Ministri vanjskih poslova EU saglasili su se da postoji potreba za jačanjem saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana, saopćio je to visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u Briselu rekao da je tokom razgovora istaknuta i potreba jače saradnje i sa Ukrajinom, kao i sa drugim susjedima i partnerima, javila je Novinska agencija Ukrajine.

 

Borrell je danas, gostujući na online konferenciji Američkog atlanskog saveza, poručio da EU ulaže mnogo novca u Zapadni Balkan i da nije fer reći da se EU samo pretvara da želi zemlje iz regiona u svom sastavu.

 

On je dodao da su Rusija, Kina i Turska, također, prisutne na Balkanu, te da se predstavaljaju kao da je njima više stalo do regiona nego EU.

 

Borrell je naglasio da EU ulaže mnogo više u Balkan nego Kina, Rusija i Turska, ali da možda mora bolje da objasni šta i zašto radi u regionu.

 

"Mi pomažemo, ali zahtijevamo reforme. Ostali ne zahtijevaju. Reforme koje tražimo nisu hir, nego je to potrebno tim zemljama i njihovim stanovnicima, kao što je recimo iskorjenjivanje korupcije. Šteta je ako neki ljudi misle da se samo pretvaramo. To nije fer", poručio je Borrell.