Borrell: Evropska unija nije sposobna zaustaviti Izrael, pritisak mogu izvršiti samo...

asd
Sjedinjene Države jedine mogu stati na kraj ovom sukobu, naravno ukoliko to žele, kazao je visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU

Josep Borrell, visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU, rekao je sinoć kako Evropska unija nije sposobna posredovati u izraelsko-palestinskom sukobu.

"Pozvali smo na prekid sukoba, no tko može izvršiti pritisak na Izrael? Samo Sjedinjene Države. Već duže vremena Europa nije sposobna za to", izjavio je Borrell u Madridu gdje je na institutu Real Elcano govorio o svojoj novoj knjizi "Europska vanjska politika u doba covida-19".

"Sjedinjene Države jedine mogu stati na kraj ovom sukobu, naravno ukoliko to žele", napomenuo je Borrell, bivši španjolski ministar vanjskih poslova, prenijela je Hina. 

Američki predsjednik Joe Biden je ranije tokom dana opravdao intervenciju Izraela u kojoj su od ponedjeljka ubijena 103 Palestinca, od čega 27 djece. Istovremeno je Hamasovim raketiranju iz Pojasa Gaze poginulo sedam Izraelaca.

"Ovaj sukob na Bliskom istoku nije ništa novo, no svijet gleda u stranu", rekao je Borrell.

Izrael je odbio nadležnost Međunarodnog kaznenog suda te odbija istragu ratnih zločina, a ne priznaje ni poziv Ujedinjenih naroda da prestane sa širenjem okupacije gradnjom dodatnih židovskih naselja po Palestini. Izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje i kuća u istočnom Jeruzalemu prošli petak dovelo je do najnovijeg vala.