Bosanac spašen u Zagrebu: Na transplantaciju bubrega čekao je 2 godine

.
Filip Pranjković, mladić iz Viteza, s bubrežnom bolešću se borio skoro od rođenja.

 

Prošao je mnogo trnovit put. Prvo mu je izvađen jedan bubreg, da bi potom imao nekoliko operacija na drugom. Nažalost, ni drugi bubreg mu nije mogao biti spašen.

Ali, ovih je dana konačno stigla jedna lijepa vijest. Filip (22) je uspješno transplantiran na KB Merkur Zagreb. Vijest su saopćili iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.

 

Filip se zajedno sa svojom porodicom bori sa bubrežnom bolešću gotovo od rođenja. Zbog teških urološko/nefroloških problema, jedan bubreg mu je izvađen. Nakon toga imao je još nekoliko teških operacija na drugom bubregu.

Velika se borba vodila za spas makar jednog bubrega. Međutim, bolest je bila brža.

 

Kada su se iscrpile sve mogućnosti liječenja u Bosni i Hercegovini Filip se mora preseliti u Hrvatsku. I zbog liječenja ali prvenstveno zbog toga što su šanse za transplanaciju u Hrvatskoj puno puno veće nego u BiH.

 

Završio je na dijalizi. Ubrzo potom dolazi na listi čekanja u Hrvatskoj gdje je čekao “samo” dvije godine.

 

Prije 3 dana Filip je uspješno transplantiran, dobro mokri i osjeća se odlično.

 

Transplantcija je urađena od preminule osobe (kadaverična).

 

Ovdje želimo u Filipovo ime da se zahvalimo, prije svega obitelji preminulog donora, koja je svojom pozitivnom odlukom da daruje organe svog preminulog člana obitelji, spasila Filipov ali i druge živote”, naveli su iz udruženja.

 

Iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH napomenuli su da su ove transplantacije ljekarima u Hrvatskoj postale rutinski zahvat.

 

Nažalost, u BiH transplantacija gotovo da i nema, iako na njih čeka oko 3.000 bubženih bolesnika.

 

Vitez može biti ponosan što je spašen još jedan mladi život! Ovo je poruka svima koji čekaju na transplantaciju, da ne gube nadu, da treba vjerovati da će nekada i oni dobiti ‘najvažniji poziv u životu – naveli su iz Udruženja.