BOSANAC TUŽIO NJEMAČKOG GIGANTA: Bosanac tražio 750 miliona odštete

Bosanski preduzetnik Nijaz Hastor tužio je početkom nedjelje njemačkog automobilskog giganta “Volkswagen” i zatražio odštetu u iznosu od 750 miliona dolara.

Hastor je vlasnik kompanije za proizvodnju auto-dijelova Prevent, a Volkswagen je tužio zbog toga što smatra da ova njemačka kompanija narušava slobodu tržišnog takmičenja, piše agencija Reuters.

U tužbi se navodi da Volkswagen ucjenjuje manje dobavljače, koristeći svoju snagu i veličinu, da ih prisili na nepoštene radne uslove i cijene usluga.

Na primjer, manjim dobavljačima se zabranjuje da svoje poslovanje prodaju većim kompanijama dobavljača, čime bi ostvarili bolju pregovaračku poziciju, prenosi Blic.

Tužba uložena na sudu u Detroitu odnosi se konkretno na sedam manjih dobavljača automobilskih djelova za VW u saveznoj državi Mičigen koji su ugovorom spriječeni da svoje poslovanje prodaju drugoj kompaniji.

Hastor tvrdi da te ugovore s manjim dobavljačima VW sklapa isključivo kako bi njegovu firmu Prevent, koja se inače specijalizovala za proizvodnju autonavlaka, onemogućili u daljim akvizicijama.

Ova tužba je neutemeljena. Borićemo se odlučno protiv nje, služeći se svim sudskim mjerama koje su nam na raspolaganju – odgovorili su iz Volkswagena za Reutersa.

Prevent grupa je rasla upravo zahvaljujući preuzimanju takvih manjih firmi dobavljača VW širom sveta, što im omogućava da moćnom VW postavljaju i neke vlastite zahtjeve.

Sudeći prema dostupnim medijskim informacijama, Njemci su već dobro upoznati s prkosnim Nijazom Hastorom, s kojim sarađuju posljednjih 20 godina.

U posljednjem okršaju Preventa i Volkswagena, iz 2016. godine, njemačke firme kćerke Preventa, CarTrim i ES Automobilgus, proizvođači kožnih presvlaka i kutija mjenjača, obustavile su isporuku, što je zaustavilo njemačku proizvodnju automobila u najmanje polovini njihovih pogona na nedjelju dana, piše Novac.hr.

Obustava je uslijedila nakon što VW nije htio da pristane da Hastoru plati 58 miliona eura odštete.

Nakon toga, Prevent i Volkswagen su postigli novi dogovor za produženje isporuke dijelova za još šest godina.

Prevent grupa je osnovana 1999. godine u Sarajevu i ubrzo je postala jedan od vodećih izvoznika na području BiH.

Vremenom su svoju glavnu djelatnost proširili na proizvodnju enterijera za jahte i čamce, zaštitne opreme i odjeće i namještaja. Rade na 15 lokacija i zapošljavaju 15.000 ljudi.