Bosanska Krupa: Obilježena 27. godišnjica bitke na Ćojluku

.

10. i 11. jula 1995. godine vodila se bitka svih bitaka 511. slavne brdske brigade, koja je rezultirala konačnim protjerivanjem agresora sa lijeve obale Une.

11. jula – Na današnji dan 1995. godine borci i starješine 511. slavne predvođeni komandantom generalom Mirsadom Sedićem, poslije više od sedam mjeseci krvavih borbi, uspjeli srušiti južni mostobran „Ćojluk“ i za sva vremena protjerati agresore sa lijeve obale Une.

Prema zaplijenjenim dokumentima samo nekoliko dana kasnije, nakon operacija u Srebrenici, planirana je velika agresorska ofanziva pravcem preko Ćojluka. Cilj je bio pokoravanje tadašnjeg Bihaćkog okruga i najvjerovatnije genocidni zločin, jednako stravičan kao u Srebrenici.

U ovoj bici za samo nekoliko sati poginulo je 11 pripadnika 511. slavne, a dvojica su nestala i kasnije razmijenjena.

Gubici agresora bili su višestruko veći, a zaplijenjena je i velika količina materijalno tehničkih sredstava koja su ubrzo stavljena u funkciju u slamanju agresorske ofanzive „Spržena zemlja“.

Dvadesetsedma godišnjica bitke na Ćojluku obilježena je tradicionalnom posjetom Centralnog spomen-obilježja, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća, te odavanja počasti ljudima zahvaljujući kojima je oslobođen ovaj kraj.

 

Foto:Arhiv