Bosanska Krupa: U lovište pušteno 30 divljih zečeva

divlji zec
Iako bismo za populaciju divljih zečeva pretpostavili da oni predstavljaju najčešću divljač u našim krajevima, posljednji podaci potvrđuju da brojno stanje ove divljači na prostoru kontinentalne Evrope, nekoliko zadnjih godina, nije na razini očekivanog. Štoviše, nekoliko država, uključujući susjednu Hrvatsku, ovu vrstu stavilo je na svoju 'crvenu listu' kao ugroženu vrstu...

S jedne strane, uzroke smanjena brojnosti populacije divljih zečeva na prostoru kontinentalne Evrope pronalazimo u bolestima svojstvenim ovoj vrsti poput pseudotuberkuloze, cisticerkoze ili tularemije.

S druge, pak strane, razloge opadanja ove populacije pronalazimo u modernizaciji intenzivne poljoprivrede kao i u krivolovu koji, zapravo, predstavlja najvećeg neprijatelja populaciji divljih zečeva.

Budući da je obavezu čuvanja i zaštite, što podrazumijeva obavezu sprovođenja uzgojnih mjera s ciljem stvaranja uslova za njihov opstanak i reprodukciju te dostizanje gospodarskog kapaciteta za sve vrste.

Na prostoru općine Bosanska Krupa na sebe preuzelo Udruženje lovaca „Grmeč“ Bosanska Krupa, članovi ovog Udruženja su ovih dana, s ciljem povećanja fonda divljih zečeva na prostoru općine Bosanska Krupa, na područje Revira 1 (Lovna područja 3 i 8) pustila 30 umjetno uzgojenih jedinki divljih zečeva.