Bosanski Petrovac: Najavljena milionska investicija / Izgradnja velikog solarnog parka

.

Izgradnja Solarnog parka na lokaciji Bjelajski Vaganac od iznimnog je značaja za Općinu Bosanski Petrovac koja bi, ostvari li se ovaj projekt, prema riječima općinskog načelnika Mahmuta Jukića, od koncesija godišnje ostvarila prihod od oko 200.000 KM. Instaliranjem i prve male fotonaponske elektrane sredinom 2019.godine, snage 150 kilovata i očekivane godišnje proizvodnje od 219 megawat sati, Općina će omogućiti i veće prihode u budžetu...

U Bjelajskom Vagancu kod Bosanskog Petrovca trebao bi se graditi veliki solarni park snage 90 megavata na površini 150 hektara, za šta su provedena istraživanja a Općinsko vijeće Bosanski Petrovac izdalo saglasnost za postupak dodjele koncesije investiorima.

Vrijednost ukupne investicije veća je od 100 miliona maraka a sva proizvodnja bi se izvozila. Na značaj korištenja obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije ukazali su i učesnici Okruglog stola kojeg je organizirao Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme.

Načelnik općine Mahmut Jukić između ostalog posebno izdvaja kako se Općinskoj upravi obraćaju potencijalni investitiri s ponudama da grade fotonaponske elektrane jer su tzv. obnovljivi izvori energije značajni za proizvodnju električne energije u budućnosti. Početak izgradnje Solarnog parka u Bjelajskom Vagancu morat će pričekati izmjenu Zakona o koncesijama i raspisivanje javnog poziva za dodjelu toga zemljišta.