Bosanski Petrovac: Učenici svih vjera zajedno iftarili

učenici
Hristos Vaskrse! Ramazan Šerif Mubarek Olsun! Ovi natpisi jedan do drugog, u istoj ulici, u Bosnaskom Petrovcu istaknuti su kao čestitka pravoslavcima, ali i muslimanima. Vijeće mladih Bosanski Petrovac obilježilo je Uskrs i Vaskrs farbanjem i dijeljenjem jaja, a za Bajram će praviti baklave te njima počastiti sugrađane. Večeras su organizovali i zajednički iftar.

 

Zajednički iftar organizovan je u okviru projekta ‘Udruženi za bolje društvo’.

“Spomenuti projekat implementiramo s ciljem povezivanja civilnog društva i jačanja kohezije u našoj zajednici. Cilj nam je organizirati edukacije o religijskoj raznolikosti, zajedničko obilježavanje tri praznika, organizacija veteranskog dijaloga i provedba najmanje pet lokalnih inicijativa u zajednici”, rekao je Adnan Družić iz Vijeća mladih Bosanski Petrovac.

U iftaru su učestvovali učenici osnovne i srednje škole, ali su tu bili i vjeroučitelji.

“Meni je drago kada mladi ljudi uđu u crkvu znaju kako se trebaju postaviti, a i da kada uđu u džamiju trebaju izuti obuću. to je bogatstvo koje njegujemo u Bosanskom Petrovcu”, rekao je Družić.

Ističe da je velika prednost Bosanskog Petrovca što nema dvije škole pod jednim krovom i svi imaju svoju nacionalnu grupu predmeta.

“Svi imaju mogućnost da uče jezik koji žele i historiju”, rekao je Dražić.

Kaže da se mladi u ovom mjestu druže i ne gledaju na razlike. Sve praznike skupa obilježavaju. A s tugom konstatuje da ih je sve manje.

“Kada sam ja išao u prvi razred škole imali smo dva razreda, ali i 5-6 područnih škola. Danas imamo jedan razred i jednu područnu školu. Što govori kako se broj stanovnika umanjuje iz godine u godinu”, rekao je Dražić.

Kroz dosadašnje aktivnosti organizovana je posjeta više od stotinu mladih iz Bosanskog Petrovca religijskim objektima u Banjaluci.

“Što se tiče samih praznika, prvi put zajedno proslavljamo ovako da smo svi zajedno. Ali često kada dođe dijaspora svi zajedno slavimo i bude zanimljivo”, rekao je Dragoljub, a njegova najbolja drugarica Nejla dodaje: “Mi definitivno prevazilazimo različitosti. Ja ne znam jesam li ikada pomislila da li je Dragoljub pravoslavac, katolik ili musliman. Družimo se odmalena i nemamo prepreke u Bosanskom Petrovcu, što je prednost ove male sredine kod nas.”