Bosić: Zapad neće Dodika

Ova posjeta Turskoj će biti izgleda upamćena samo po pozdravu koji je Dodik uputio turskoj vojsci, izjavio je za BN TV Mladen Bosić, bivši predsjednik SDS-a.

Bosić kaže da je evidentno da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik za vrijeme svog predsjedovanja u Predsjedništvu BiH napravio dvije posjete koje su iznenađenje. 

"Ono što će biti upamćeno za ovih osam mjeseci mandata jeste da je posjetio papu i predsjednika Turske.", kazao je Bosić, dodajući: 

"To su dvije posjete koje od njega nisu očekivane. Prvo da ide u Vatikan, nekom ko je stajao punim kapacitetom iza Hrvata u BiH za vrijeme rata  a i poslije, pa onda posjeta Turskoj koja je nedvosmisleno bila glavna zemlja koja je davala podršku Bošnjacima u BiH i za vrijeme rata i danas". 

Prema njegovim riječima, upravo te dvije zemlje, Vatikan i Turska, da budu mjesta gdje će otići Dodik da traži neku međunarodnu afirmaciju je posljedica situacije u koju se sam doveo. 

"Zapad ga je proizveo 1998. godine, a sada mu je očito okrenuo leđa. Znate da nije pozvan na Samit u Berlinu, iako je predsjedavajući Predsjedništva BiH, to je jasna poruka bila Dodiku da Zapad možda čak i ne računa na njega", smatra Bosić. 

On je ubijeđen da su Dodiku posjetu Vatikanu obezbijedili Dragan Čović i hrvatska komponenta HDZ-a BiH.

"Kakve je poruke poslao Dodik sa ta dva gostovanja, to je druga priča. Ne znam šta je išta značajno proizašlo sa ta dva gostovanja. Iz Turske imamo poruke koje su već poznate. Ništa mi novo nismo dobili". 

Bosić smatra da je Dodik nastavio sa svojom politikom, koju mijenja od situacije do situacije, vodeži, kako je rekao, pijačarske politike. 

"Da je neko rekao prije dva mjeseca ili prije izbora da će to biti sada politika Milorada Dodika, mislim da mu ne bih ni ja povjerovao. Uopšte, Dodik je poznat po tome da ne drži mnogo ni do svojih izjava ni riječi. On je promijenio više puta svoju poziciju i priču", smatra Bosić.

Funkcioner SDS-a Mladen Bosić izjavom da se predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik "bavi pijačarskom politikom" javno je iskazao svoje frustracije izazvane time da je rezultat njegovog političkog sukobljavanja i duela sa Dodikom taj da je od lidera nekada najveće političke stranke u Republici Srpskoj pao na nivo običnog pijačarskog komentatora zbivanja na političkoj sceni u Srpskoj, izjavio je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević. 

Kovačević je rekao da je još jedan od razloga Bosićevih frustracija taj što je on četiri godine govorio o potrebi da bude snižena cijena rominga građanima BiH, a da je Dodik taj problem riješio za mjesec, prenose Vijesti.

- To je razlika između Bosića i Dodika i SDS i SNSD-a. Oni samo kritikuju i pričaju, a mi djelujemo i rezultati našeg rada su jasno vidljivi - naglasio je Kovačević.

On je rekao da je javnosti poznato da se Dodik u toku sadašnjeg prilično kratkog mandata predsjedavajućeg Predsjedništva BiH sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom sa kojima se sastaje redovno.

Kovačević je podsjetio da se Dodik sastao i sa predsjednicima Slovenije i Poljske, te da je dva puta bio u posjeti Briselu gdje je imao susrete sa svim značajnim zvaničnicima Evropske komisije.

On je dodao da je u nizu veoma značajnih posjeta bio i odlazak Dodika u Vatikan, gdje se sastao sa papom Franjom, i Tursku gdje se susreo sa predsjednikom Redžepom Tajipoim Erdoganom.

- Sve su to veoma značajni susreti. Podsjećam da je sa predsjednikom Turske potpisao dva veoma značajna ugovora. Dodik će nastaviti da širom svijeta predstavlja interese i stavove Srpske i da donosi doborbit Srpskoj - naglasio je Kovačević.

Izvor: