Bosićevo „preskakanje“ dnevnog reda

Sjednicu obilježila i evidentna smetenost tročlanog Kolegija koji čine Mladen Bosić, (SDS), Šefik Džaferović (SDA) i Borjana Krišto (HDZ BiH)

Ovosedmičnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koja je prekinuta, a vjerovatno je bila posljednja u ovom sazivu, osim brojnih pauza, svađa, nedostatka kvoruma, obilježila je i evidentna smetenost tročlanog Kolegija koji čine Mladen Bosić, (SDS), Šefik Džaferović (SDA) i Borjana Krišto (HDZ BiH).  

  • Bosić: Priznao grešku

    Bosić: Priznao grešku

Osim toga što su u četvrtoj godini mandata članovi Kolegija dopustili da poslanici nagađaju i polemiziraju hoće li se moći obaviti glasanje o tačkama dnevnog reda bez poslanika SNSD-a i DNS-a, koji su nakon jedne u nizu pauza objavili da neće učestvovati u daljnjem radu tog doma, Bosić je kao predsjedavajući čak iznio netačnu informaciju o tome ima li ili ne „kvoruma za glasanje“.

Na raspravu o tome je li Dom faktički u blokadi zbog stranaka iz RS, oštro i energično reagirao je Damir Arnaut, poslanik SBB-a koji je i Kolegij i poslanike upozorio na to da Ustav BiH ne poznaje termin „kvorum za glasanje“ i da većina od 22 poslanika koji su u tom trenutku bili u sali čini kvorum, te da prestanu dovoditi u pitanje Ustav.

 

  • Arnaut: Lekcija Kolegiju

    Arnaut: Lekcija Kolegiju

No, Bosić je napravio još jedan gaf kada je, počevši sjednicu, „preskočio“ prve dvije tačke dnevnog reda i zasjedanje otvorio čitajući šta se nalazi pod trećom tačkom dnevnog reda. Zanimljivo je da Bosića na to da je pogriješio nije upozorilo ni drugo dvoje članova Kolegija, niti sekretar Doma.

Ponovo je reagirao Arnaut, ukazujući na povredu Poslovnika, uz pitanje Bosiću da pojasni zbog čega je počeo sjednicu od treće tačke dnevnog reda. Bosić, koji se na Arnautovo javljanje već bio pripremio da ga prekine, što je uobičavao proteklih mjeseci ukoliko na kršenje Poslovnika ukazuju poslanici koji nisu njegovog stranačkog opredjeljenja, shvativši šta je uradio, priznao je grešku i pročitao prve dvije tačke dnevnog reda.

No, i to je bilo uzalud, jer sjednica Doma ubrzo nakon toga je prekinuta zbog nedostatka kvoruma.