Bošković: HNS nikad nije bio u povoljnijoj poziciji da dođe do legitimnog predstavljanja za Hrvate

.
Član HDZ-a i dopredsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković u intervju za RTV HB izjavio je da HNS, koji kako je rekao predstavlja Hrvate u BiH, nikad nije bio u boljoj poziciji da dođe do povoljnog rješenja za izmjene Izbornog zakona, odnosno uvođenja "legitimnog predstavljanja".

 

Kazao je da je pitanje svih pitanja, za Bosnu i Hercegovine, a ne samo za Hrvate, kako doći do novog Izbornog zakona i djelimičnih promjena Ustava BiH.

"Svugdje je zapisano i dogovoreno, u svim našim sporazumima, sa tom nekom novom parlamentarnom većinom, da ćemo raditi na izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH", rekao je Bošković.

Istakao je da Hrvati u BiH okupljeni unutar Hrvatskog narodnog sabora (HNS) ne smiju izdati svoje birače.

"Ako smo obećali, a jesmo, ako smo preuzeli obavezu prema svom narodu ja mislim da je trebamo ispoštovati. U ovom trenutku ja istinski mislim da mi nismo u defanzivi. U ovom trenutku HNS koji predstavlja Hrvate u BiH se nalazi u nikad povoljnijoj poziciji da dođemo do rješenja za Hrvate u BiH", rekao je Bošković.

Dodao je da partnere s kojima su napravili sporazum treba dovesti u situaciju da ono što se predlaže ili će se predlagati da je najbolje za BiH, a onda i za Hrvate u BiH.

"Legitimno predstavljanje ne može biti i neće biti tema koja će biti zaboravljena. Hrvatima u BiH je, kako narod kaže, puna kapa da nam drugi biraju naše predstavnike. To je za Hrvate u BiH 'crvena linija' pa evo da i Mladen večeras postavi crvenu liniju. Na zakonit i ustavan način moramo onemogućiti da nam drugi biraju predstavnike", kazao je Bošković.

Govoreći o izboru sudije Ustavnog suda BiH Bošković je kazao da je stav HDZ-a da Predstavnički dom treba glasati samo o prvorangiranom kandidatu Marinu Vukoji kako je utvrdila Komisija za izbor i imenovanje ovog doma.

"U trenucima kada govorimo kako Ustavni sud treba funkcionisati, kako je on zadnja brana u BiH mi iz Federacije od dijela stranaka imamo sasvim kontra djelovanje. Neizborom sudije u ustavni sud BiH najviše je napadnuta BiH. Stoga čim prije sazrijemo, prihvatimo da je konkurs takav kakav jest, da je obavljen intervju, da smo izabrali najboljeg i taj najbolji treba dobiti podršku u Predstavničkom domu", rekao je Bošković.