Bosna i Hercegovina mora priznati prava žrtava seksualnih zločina počinjenih tokom rata

zrtve
Mnoge preživjele žrtve i danas žive ispod granice siromaštva

 

U Bosni i Hercegovini na desetine hiljada žrtava seksualnog nasilja počinjenog tokom ratnih sukoba devedesetih još uvijek čekaju svoju pravdu, rekli su u srijedu stručnjaci za prava UN-a.

Između 12.000 i 50.000 žena silovane su od strane vojnih pripadnika oružanih snaga od 1992. do 1995. godine, objavio je UN-ov Odbor za uklanjanje diskriminacije žena (CEDAW).

Jedna od tih žena, bosanska Hrvatica, identificirana samo inicijalima S.H. zbog zaštite njene privatnosti, opljačkana je i silovana u Prijedoru koji je bio okupiran od strane bosanskih Srba.

Ona je to prijavila policiji, ali nije dobila službeno izvješće i tada nije otvorena istraga. 2008. godine S.H. je saznala da je istraga o njenom slučaju počela tek deset godina nakon prijave.

S.H. se obratila panelu UN-a 2017. godine sa željom da njen slučaj bude primjer za mnoge žene koje su preživjele slično ili isto iskustvo, a koje možda nikada nisu imale hrabrosti progovoriti o strahotama koje su preživjele. U izjavi je također navedeno da je silovanje koje je S.H. preživjela prouzrokovalo teže fizičko i prihičko oštećenje, uključujući tešku infekciju genitalija za koju sebi nije mogla priuštiti liječenje. Zbog svega toga S.H. je patila od depresije i poremećaja ličnosti. 

U apelu vlastima da pokrenu nove istrage protiv počinitelja svih seksualnih zločina, Odbor za suzbijanje diskriminacije žena (CEDAW) rekao je da su dosadašnje istrage djelovale neučinkovito i presporo. 

Istraživanje UN-a koje je provedeno 2017. godine o socijalno-ekonomskim preprekama sa kojima su se suočile preživjele žrtve seksualnih zločina u Bosni i Hercegovini tokom rata pokazalo je da je 62 posto preživjelih žrtava nezaposleno, 64 posto nije imalo socijalnu zaštitu, a više od pola njih je živjelo ispod granice siromaštva.