Bosna i Hercegovina u Rusiju izvezla 300 tona jabuka

Počela je isporuka jabuka iz BiH u Rusku Federaciju i za 15 dana od kako je izvoz odblokiran već je izvezeno oko 300 tona ovog voća, izjavio je za Klix.ba ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Šarović ističe da se očekuje dobar trend nastavka izvoza i da će poljoprivrednici iz Bosne i Hercegovine ovu šansu maksimalno iskoristiti, uprkos štetama koje su proteklih mjeseci pretrpjeli zbog zloupotreba neodgovornih pojedinaca.

Podsjećamo, Ruska Federacija obustavila je u januaru uvoz jabuka iz Bosne i Hercegovine, tačnije Republike Srpske, kada su carinici otkrili da je jedno preduzeće iz Bijeljine uvozilo voće iz trećih država pa ga izvozilo u Rusiju pod bh. oznakom

U međuvremenu ministar Šarović i Uprava za zaštitu bilja su osigurali sve potrebne uslove i garancije za dobijanje zelenog svjetla od zvanične Moskve.

Prilikom pregovora, Ruska strana tražila je da Uprava za zaštitu bilja BiH garantuje za fitosanitarne zehtjeve Ruske Federacije. Šarović je ranije kazao da sve nadležne institucije, inspektorati u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčkom moraju u narednom periodu da obrate pažnju i spriječe bilo kakave zloupotrebe i šverc.