Bošnjaci u Crnoj Gori suočeni s marginalizacijom, zastrašivanjem i snažnim pritiskom

asd
Bošnjaci su proteklih mjeseci, suočeni s marginalizacijom, zastrašivanjem i sve snažnijim pritiskom etnonacionalizma i šovinizma, priopćili su iz Bošnjačkog savjeta i pozvali nositelje najviših državnih funkcija u Crnoj Gori da preduprijede sve učestalije pokušaje izazivanja nemira na bazi etničke i vjerske različitosti.

Oni su apel uputili predsjednicima države, Skupštine i Vlade, čelnicima parlamentarnih stranaka, čelnim ljudima crnogorskih institucija i svima koji sudjeluju u kreiranju javnog mnijenja u Crnoj Gori, prenosi RTCG.

Iz Bošnjačkog savjeta su izrazili zabrinutost zbog svega što se proteklih mjeseci događa u Crnoj Gori.

 Prema njihovim riječima, postoji opasnost urušavanja multietničkih i multikonfesionalnih temelja crnogorskog društva, zasnovanih na vrijednostima antifašizma, slobode, europskih vrijednosti i građanske jednakosti.

 – Razlog za zabrinutost leži u činjenici da je u posljednje vrijeme sve učestalije targetiranje manjinskih naroda, naročito Bošnjaka i njihovih predstavnika, kojima se na posredan ili neposredan način urušavaju Ustavom garantirane slobode i prava – rekli su iz Bošnjačkog savjeta.

 Umjesto najavljene podrške manjinskim narodima, kako su istakli, Bošnjaci su proteklih mjeseci, suočeni sa marginalizacijom, zastrašivanjem i sve snažnijim pritiskom etnonacionalizma i šovinizma.

 – Duboko vjerujemo da svaki takav pokušaj udaljava Crnu Goru od europskog sustava vrijednosti i društva suživota, međuvjerske i međunacionalne tolerancije – ističu iz Bošnjačkog savjeta.

Kažu kako očekuju jasnu i nedvosmislenu osudu stavova i pokušaja relativizacije genocida u Srebrenici.

 Kako su naveli, svako negiranje genocida i pozivanje na glasače nedopustivo nameće kolektivnu krivicu i udaljava crnogorsko društvo od trajnog mira i europske budućnosti.

 – Uvjereni smo da ćete svojim autoritetom i ponašanjem učiniti sve, da prestane podrivanje dostignutih modela suživota i da ćemo i u narednom periodu svi zajednički raditi na jačanju onih vrijednosti koje su Crnu Goru, s pravom definirali kao državu – suživota različitosti – naglasili su iz Bošnjačkog savjeta.