Brammertz traži objašnjenje smanjenja kazne osuđenom ratnom zločincu

Glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove Serge Brammertz je iskazano nezadovoljstvo odlukom hrvatskog pravosuđa kojom je Marku Radiću, osuđenom za ratne zločine počinjene na području Bosne i Hercegovine, drastično smanjena izrečena zatvorska kazna.

Prethodno je Radić iz Bosne i Hercegovine prebačen na izdržavanje ostatka kazne u Hrvatsku.

Brammertz je ministru pravosuđa Bosne i Hercegovine Josipu Grubešu uputio pismo povodom nove presude Radiću te najavio da će o cijelom slučaju izvijestiti i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Ubistva, silovanja, zlostavljanja zatočenika

"Pismo sam dobio i sastavit ću odgovor u ime Ministarstva pravosuđa [Bosne i Hercegovine] i Brammertzu, i Vijeću sigurnosti [UN-a]", kazao je Grubeša novinarima u Sarajevu.

Pri tome je izrazio nezadovoljstvo zbog činjenice da se pismo pojavilo u medijima u Bosni i Hrertcegovini i prije nego što je stiglo u njegov ured.

Smatra da je riječ o pritisku na njega.

Brammertzu je neshvatljivo to što je Grubeša kao ministar potpisao odluku kojom je u listopadu dao suglasnost da se bivšem časniku Hrvatskog vijeća obrane Marku Radiću, koji je u Bosni i Hercegovini 2011. godine pravomoćno osuđen na 21 godinu zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u logoru Vojno kod Mostara, uključujući ubojstva, silovanja i zlostavljanja zatočenika, dozvoli da ostatak kazne izdržava u Hrvatskoj.

Ne priznaje udruženi zločinački poduhvat

Županijski sud u Zagrebu u kolovozu je prihvatio preuzeti provedbu presude Suda Bosne i Hercegovine, ali je kaznu preinačio na 12,5 godina zatvora, uz obrazloženje kako hrvatski zakoni ne poznaju kvalifikaciju udruženog zločinačkog pothvata, po kojemu je Radić osuđen u Bosni i Hercegovini.

Gotovo prepolovljena kazna za ratne zločine izazvala je brojna negativna reagiranja u Bosni i Hercegovini, a njima se pridružio i Brammertz, koji za ovaj skandal okrivljuje ministra Grubešu, koji dolazi iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

"Ovo je rezultat koji je teško razumjeti i vjerovatno će potkopati povjerenje žrtava i javnosti u Ministarstvo pravosuđa i u pravosudni sustav Bosne i Hercegovine", piše u Brammertzovu pismu Grubeši.

Glavni tužitelj od ministra pravosuđa Bosne i Hercegovine sada traži pojašnjenje je li znao što transfer Radića u Hrvatsku znači, odnosno je li znao kako će doći do drastičnog smanjenja kazne.

Grubeša bez konkretnog odgovora

"Posebno bi bilo važno znati hoćete li zatražiti od Hrvatske da vrati Radića u Bosnu i Hercegovinu, kako bi se presuda koju je izreklo Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine u cijelosti provela", pitanje je koje je Grubeši izravno postavio Brammertz.

Ministar Grubeša na to nije želio dati konkretan odgovor, nego je samo kazao kako žali jer ne može biti u Vijeću sigurnosti UN-a kako bi iznio stajalište Bosne i Hercegovine.

"Mi smo to radili temeljem sporazuma iz 1996. godine između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u kojemu je jasno rečeno koji su kriteriji za slanje osuđenika na izdržavanje kazne u druge zemlje. Ovaj predmet nije jedini koji smo radili. Takvih transfera je bilo na stotine i nikada nije bilo nikakvih problema i uvijek se priznavala presuda suda zemlje iz koje osuđenik odlazi", uopćeno je odgovorio Grubeša.