Brčko: Priznao da je silovao 14-godišnju pastorku

Policija Brčko Distrikta uhapsila je A. M. (27) zbog sumnje da je prošle godine silovao svoju 14-godišnju pastorku. Slučaj je policiji prijavio socijalni radnik jedne osnovne škole u Brčkom, nakon čega je A. M. uhapšen.

Očuh je iskoristio odsustvo majke, koja je bila na liječenju u brčanskoj bolnici, kako bi zadovoljio svoje spolne nagone. 

Predat izvještaj

Zaposlenici škole obratili su se policiji 19. marta oko 13 sati i prijavili da je njihova učenica prijavila nastavnicima silovanje tokom prošle godine.

- Prikupljene su informacije i provedene istražne radnje, nakon čega je istog dana jedna osoba lišena slobode. Uz izvještaj o ktrivičnom djelu silovanje iz člana 200. Krivičnog zakona Brčko Distrikta, osumnjičeni je predat u nadležnost Tužilaštva Brčko Distrikta - kazao nam je šef Operativnog komunikacijskog centra Policije Brčko Distrikta.

U cijeli slučaj uključen je i Centar za socijalni rad Brčko Distrikta.

- Centar je odmah uključen radi zaštite djeteta. Radimo na izmještanju majke i djeteta iz porodične zajednice - kratko nam je kazala direktorica Nataša Stevanović.

Vanbračna zajednica

Od izvora bliskog istrazi saznajemo da je uhapšeni A. M. u policiji sve priznao. Protiv njega će, najvjerovatnije, biti proširena istraga i zbog nasilja u porodici.

Saznajemo i da djevojčicina majka u vanbračnoj zajednici sa A. M. Sumnja se da je djevojčicu silovao prošle godine, kada je majka bila u bolnici na porođaju.

Obaviješteni o događaju

Iz Tužilaštva Brčko Distrikta BiH potvrđeno nam je samo da su obaviješteni o događaju.

- Tužilaštvo Brčko Distrikta BiH obaviješteno je o navedenom događaju i provodi mjere i radnje iz svoje nadležnosti. S obzirom na to da oštećena osoba ima svojstvo djeteta, u skladu s članom 186. stav 7., a u vezi s članom 84. Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo ne smije objaviti tok krivičnog postupka niti odluke donesene u tom postupku - navodi se u odgovoru glavnog tužioca Zekerije Mujkanovića.