Britanska vlada potvrdila informacije o stanju premijera Borisa Johnsona: ‘Dobio je kisik, ali nije na respiratoru. Pod budnim je nazdzorom liječnika’

Boris

LONDON - Britanski premijer Boris Johnson proveo je noć na odjelu intenzivnog liječenja londonske bolnice St Thomas' i njegovo je stanje bez promjena, objavili su britanski mediji u utorak ujutro.

Johnsonova osobna borba s koronavirusom uzdrmala je britansku vladu baš u vrijeme kad zemlja, po znanstvenicima, ulazi u možda i najteži tjedan pandemije.

  •  

Britanski premijer je 27. ožujka objavio da je zaražen koronavirusom i bio je u samoizolaciji u Downing Streetu do nedjelje kad je prevezen u bolnicu jer simptomi nisu popuštali.

 ponedjeljak navečer premješten je na odjel intenzivne njege jer mu se stanje rapidno pogoršalo.

Ministar u britanskoj vladi i desna ruka premijera Borisa Johnsona Michael Gove u utorak je potvrdio da je Johnson dobio kisik, ali je bio svijesti i nije na respiratoru. Dodao je da će vlada izdati posebno priopćenje ako se njegovo stanje pogorša.

- Ne, nije na respiratoru, premijer je primio kisik i, naravno, pod budnim je liječničkim nadzorom, poručio je Gove.

Za vrijeme boravka na intenzivnom liječenju mijenjat će ga ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

Kraljica Elizabeta informirana je o situaciji, objavila je Buckinghamska palača.

Johnsonov glasnogovornik ranije u ponedjeljak nije želio odgovoriti na pitanje ima li premijer upalu pluća, ali njegov premještaj na intenzivnu dovoljno govori o težini situacije.

Zdravstveni stručnjaci koje su kontaktirali britanski mediji kažu da nema sumnje da je Johnson jako bolestan.

Svjetski čelnici, među kojima američki predsjednik Donald Trump i francuski Emmanuel Macron, poželjeli su mu brz oporavak.

Izvor: