Britanska vlada razmatra da pozove kraljicu Elizabetu II da testira vakcinu protiv korone

Elizabeta
Kraljica Elizabeta II mogla bi biti pozvana da pomogne u uklanjanju dezinformacija o novoj vakcini protiv koronavirusa, predložio je vladin savjetnik.

 

Profesorica Heidi Larson rekla je da se boji da se sve veća zabrinutost javnosti zbog sigurnosti vakcine protiv koronavirusa trenutno odbacuje, što bi moglo dovesti do toga da mnogi ljudi odbiju vakcinisanje.

Ali sugerisala je da bi situaciju mogla izvući 94-godišnja kraljica koja bi, ukoliko i sama primi vakcinu, mogla nagovoriti Britance da se vakcinišu.

Larson, profesor u Londonskoj školi za higijenu i medicinu, priznala je da ne postoji garancija da će kraljica i sama dobiti vakcinu, piše Independent.

"Mislim da će ovu odluku morati donijeti palača, da li žele riskirati novu vakcinu protiv kraljice ili je žele držati u izolaciji. Pozvana sam na brojne razgovore s vladom Velike Britanije u vezi s tim", kazala je Larson.

Glasnogovornik vlade nije želio komentarisati potencijalnu ulogu kraljice, ali je rekao da je nauka jasna, da vakcina spašava živote, zbog čega vode globalne napore u pronalaženju efikasne vakcine protiv koronavirusa.

Inače, proteklih nekoliko dana svjetski mediji raspisali su se o tome kako je kraljica Elizabeta II mnogo smršavila te da se nalazi u karantinu, ali ona je u pratnji unuka Williama posjetila Laboratoriju za nauku i tehnologiju u Porton Downu na jugozapadu Engleske i pri tome nije nosila zaštitnu masku, što je mnoge iznenadilo.