Britanski ministar odbrane: Mala je vjerovatnoća da ćemo poslati trupe u Ukrajinu

123aa
Ministar odbrane Velike Britanije Ben Wallace u intervjuu za britanski magazin The Spectator govorio je o aktuelnoj krizi na istoku Ukrajine te je pojasnio kako su male šanse da će države NATO saveza direktno intervenirati na granici s Rusijom.

Wallace je naglasio kako NATO savez u svakom pogledu pomaže Ukrajini, ali da ova država nije članica saveza i da je zbog toga vojna intervencija gotovo pa nemoguća.

"Činjenica je da Ukrajina nije članica NATO saveza. Zbog toga, mala je vjerovatnoća da će neko poslati trupe u Ukrajinu kako bi izazvao Rusiju u takvom scenariju. Ne bismo trebali zavaravati ljude na osnovu toga i Ukrajinci su svjesni takve situacije", rekao je Wallace za The Spectator.

Ministar odbrane Velike Britanije također je naglasio kako će ova država, ali i druge članice NATO-a i dalje podržavati Ukrajinu u drugim segmentima.

"Uvijek možemo pomoći jačanjem vojnih kapaciteta. Ulažemo i velike diplomatske napore kako bismo jasno poručili Putinu da ne treba raditi to što radi", izjavio je Wallace u intervjuu.

Iako su Velika Britanija pa i SAD isključile mogućnost direktne vojne intervencije, Washington je već započeo prodaju protivtenkovskih projektila Javelin ukrajinskoj vojsci. Također, zvanični Kijev je od Bijele kuće zatražio i američke rakete zemlja-zrak Stinger.

Također, Wall Street Journal je objavio kako Bidenova administracija razmatra plan za preusmjeravanje helikoptera i druge vojne opreme koja je bila u vlasništvu afganistanske vojske u Ukrajinu kako bi se ojačala odbrana ove države od eventualne ruske invazije.

Zvaničnici Pentagona već su obavili razgovore s ukrajinskim vojnim zvaničnicima, ali konačnu odluku o isporuci oružja donijet će Vijeće za nacionalnu sigurnost.


Foto : Screenshot