Britanski ministar odbrane: Mi nismo dostavna služba za oružje, bilo bi mudro da Kijev saveznicima pokaže zahvalnost

.

Velika Britanija nije Amazonova dostavna služba za oružje Ukrajini, a za Kijev bi možda bilo mudro da svojim saveznicima pokaže zahvalnost, rekao je britanski ministar odbrane Ben Wallace.

Velika Britanija nije Amazonova dostavna služba za oružje Ukrajini, a za Kijev bi možda bilo mudro da svojim saveznicima pokaže zahvalnost, rekao je britanski ministar odbrane Ben Wallace.

Wallace je izjavio da je njegov "savjet" Ukrajincima da imaju na umu da trebaju uvjeriti neke sumnjičave političare u Washingtonu i drugim glavnim gradovima Zapada da su deseci milijardi funti koje troše na vojnu pomoć njihovoj zemlji za rat s Rusijom vrijedni toga.

Wallace je to kazao odgovarajući na pitanje Sky Newsa hoće li neuspjeh saveznika da predsjedniku Volodimiru Zelenskom daju vremenski okvir za članstvo u NATO-u na velikom Summitu održanom u Vilniusu potkopati moral ukrajinskih vojnika na prvoj liniji.

Britanski ministar odbrane rekao je da ne vjeruje da je to slučaj, a potom je dodao da Ukrajina uvijek traži više, čak i nakon što je primila najnoviju pošiljku oružja.

- Tu moramo biti oprezni. Sviđalo se to nama ili ne, ljudi žele vidjeti zahvalnost. Moj savjet Ukrajincima je... Gledajte, uvjeravate zemlje da odustanu od svojih zaliha (oružja) i da, ovaj rat je plemenit, i da, vidimo to kao da vodite rat ne samo za sebe nego i za naše slobode.

Ali ponekad morate uvjeriti zakonodavce na Capitol Hillu u Americi, morate uvjeriti sumnjičave političare u drugim zemljama da je to vrijedno i da oni dobivaju nešto za to. I sviđalo se to vama ili ne, to je jednostavno stvarnost - istakao je Wallace na briefingu za novinare na marginama dvodnevnog Summita u litvanskoj prijestonici..

Dodao je da se "ponekad čuje gunđanje" američkih zakonodavaca - ne Bidenove administracije - o podršci Ukrajini jer su dali "83 milijarde dolara ili koliko već". "Znate... mi nismo Amazon."

Navodi i da je i prošle godine u junu rekao Ukrajincima da Velika Britanija nije dostavna služba kada je riječ o isporuci oružja.

- Rekao sam Ukrajincima prošle godine, kada sam vozio 11 sati do Kijeva, da mi daju popis - rekao sam 'mi nismo Amazon' - istakao je Wallace.

Potcrtava da ih je upozorio da moraju pružiti bolju obuku svojim vojnicima kako bi zaustavili visoku stopu gubitaka jer bi to moglo dovesti do gubitka političke podrške. Umjesto toga ponudio je program obuke ukrajinskih vojnika u Velikoj Britaniji.