Britanski parlament odbio sporazum o Brexitu

Britanski parlament u utorak navečer odbio je podržati sporazum o Brexitu premijerke Therese May s 432 glasa protiv. Za sporazum bila su 202 zastupnika.

U najvećem porazu koji je jedna britanska vlada preživjela još od 1920-ih, britanski parlament je odbio prijedlog dogovora o Brexitu koji je predložila Vlade Therese May.

Zastupnici ujedinjene opozicije i dijelom Konzervativne partije sa 432 glasa protiv, 202 glasa za, odnosno sa većinom od 230 glasova, poražen je prijedlog koji je pred Parlament poslala premijerka. Sama premijerka je pozvala Parlament da se izrazi o tome da li i dalje ima povjerenje u njenu Vladu, što je prihvatio lider opozicije Jeremy Corbyn koji je zatražio glasanje o povjerenju Vladi.

Parlament će slijedom toga sutra održati raspravu, a vjerovatno i glasati o povjerenju Vladi čime bi mogao biti okončan njen mandat na čelu britanske Vlade, a samim tim i Konzervativne partije.

Tokom večeri se očekuje i reakcije Brisela na ovakav razvoj dogoađaja u Londonu i odbijanje prijedloga koji je trebao dovesti do mirnog izlaska Britanije iz Evropske unije za 73 dana, odnosno 29. marta ove godine.