Britanski policajac optužen za ubistvo 33-ogodišnje žene

b

Britanska policija optužila je policajca za otmicu i ubistvo 33-ogodišnje Sarah Everard, čije je nestanak prošle sedmice izazvao bijes i strah među ženama zbog njihove sigurnosti.

Policajac Wayne Couzens (48) pojavit će se pred sudom u subotu. Everard je nestala 3. marta dok se vraćala kući nakon posjete prijatelju u južnom Londonu.

Londonska policija je potvrdila da je tijelo pronađeno u šumi izvan Londona zapravo tijelo nestale Sarah Everard.

Njen slučaj doveo je do iznošenja ličnih svjedočanstava od strane mnogih žene zbog negativnih iskustava i strahova dok noću same šetaju ulicama.

"Istraga se naravno nastavlja. Želio bih iskoristiti ovu priliku da ohrabrim sve koji misle da bi mogli dati korisne informacije da stupe u kontakt s nama", rekao je novinarima pomoćnik komesara Nick Ephgrave.

Istakao je da razumije bol i bijes koji je izazvao slučaj.

"To su osjećaji koje lično dijelim", rekao je komesar, te dodao da je prepoznao sasvim opravdanu zabrinutost u vezi sigurnosti žena u Londonu, ali i drugim mjestima u zemlji.

Ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel kazala je da će učiniti sve što je u njenoj moći da zaštiti žene i djevojke nakon reakcija koje su uslijedile nestankom Sarah Everard.

"Svaka žena i djevojka trebale bi slobodno šetati našim ulicama bez imalo straha od uznemiravanja, zlostavljanja ili nasilja", napisala je Patel na Twitteru.