Britanski premijer u posjetu Sjevernoj Irskoj

Boris Johnson posjetio je u ponedjeljak Sjevernu Irsku i razgovarao s premijerkom obnovljene regionalne vlade nakon tri godine blokade vlasti, a kasnije će se susresti s irskim kolegom Leom Varadkarom.

Stranke irskih nacionalista i probritanskih unionista u subotu su podjelom vlasti u regionalnoj vladi okončale trogodišnji zastoj koji je ugrožavao ključni dio mirovnog sporazuma iz 1998.

Johnson se s premijerkom, unionisticom Arlene Foster, i zamjenicom premijerke, republikankom iz stranke Sinn Fein Michelle O'Neill, susreo u Stormontu, sjedištu sjevernoirske vlade. 

Kasnije će se susresti s irskim premijerom Leom Varadkarom i irskim ministrom vanjskih poslova Simonom Coveneyjem, rekao je glasnogovornik irske vlade. 

Britanska vlada je Sjevernoj Irskoj obećala više novca za javne usluge ako formira vladu, ali nije objavila iznos sredstava.

Sinn Fein povukao se 2017. iz koalicijske vlade zbog programa poticaja za toplinsku energiju iz obnovljivih izvora čije je usvajanje predvodila Foster, koja je i tada bila premijerka. Procjenjuje se da je za te poticaje iz proračuna isplaćeno 670 milijuna dolara. 

Dvije stranke spore se i oko zahtjeva Sinn Feina da irski bude službeni jezik u Sjevernoj Irskoj te oko istospolnih brakova.

Unionisti i republikanci trebaju dijeliti vlast prema odredbama mirovnog sporazuma od Velikog petka sklopljenog 1998., kojim je okončano bolno razdoblje zvano "Troubles", između republikanaca (većinom katolika) i unionista (uglavnom protestanata).

U 30 godina dugom nasilju ubijeno je gotovo 3500 ljudi.