Britanski zastupnici predlažu zakon koji bi spriječio neuredni Brexit

Theresa May i Jeremy Corbyn održali konstruktivne razgovore u potrazi za kompromisom koji bi Velikoj Britaniji omogućio izalazak iz Evropske unije uz sporazum.

Premijerka Theresa May i opozicijski čelnik Jeremy Corbyn održali su u srijedu navečer konstruktivne razgovore u potrazi za kompromisom koji bi Velikoj Britaniji omogućio izalazak iz Evropske uniju uz sporazum, a zastupnici su predložili da se donese zakon kojim bi se postigla odgoda i spriječio neuredni Brexit 12. aprila.

Britanski zastupnici počeli su u srijedu glasati o drugim rješenjima za Brexit, umjesto sporazuma koji je dogovorila premijerka.

Međutim, ishod je bio neriješen, 310 glasova za i protiv, pa je predsjednik Parlamenta John Bercow povukao vanredan potez usprotivivši se glasanju, prenosi AFP.

Nakon toga su zastupnici s tijesnim rezultatom od samo jednog glasa više, 312 glasa za i 311 protiv, izglasali zahtjev premijerki May da zatraži još jednu odgodu i donese zakon kojim bi se onemogućio neuredni Brexit bez odobrenja Parlamenta, piše dpa.

Kako izaći iz pat pozicije

U međuvremenu je premijerka održala, kako je i bilo najavljeno, sastanak s čelnikom laburista i obje su strane razgovore nazvale konstruktivnim.

Dvoje čelnika krenulo je s dijametralno oprečnih pozicija, jer premijerka zagovara izlazak iz jedinstvenog tržišta kako bi se okončalo slobodno kretanje ljudi, kao i izlazak iz carinske unije, prenosi Hina.

Corbyn, naprotiv, želi ostanak Velike Britanije u carinskoj uniji i očuvanje tijesnih veza s jedinstvenim evropskim tržištem, navodi Reuters.

"Današnji su razgovori bili konstruktivni, obje su strane pokazale fleksibilnost i spremnost da okončaju sadašnju neizvjesnost u vezi Brexita", rekao je glasnogovornik premijerke i dodao da su dogovorili program rada kako bi britanskom narodu zaštitili radna mjesta i garantirali sigurnost.

"Konstruktivno smo razgovarali o tome kako izaći iz pat pozicije Brexita", rekao je i glasnogovornik laburista.

Najavljen je sastanak u Parlamentu i tehnički razgovori dvaju timova u četvrtak.

Na kritike zastupnika iz njene Konzervativne stranke, May je u srijedu navečer branila sastanak s Corbynom, kazavši da svi zastupnici imaju odgovornost za Brexit.

Ministri podnijeli ostavke

Javnost "očekuje da obuhvatimo cijeli Dom kako bismo pronašli put", rekla je.

Corbyn je pozdravio premijerkinu "spremnost na kompromis kako bi se riješilo zastoj Brexita".

Satanak May s Corbynom razljutio je i neke članove vlade, pa su dvojica u srijedu podnijela ostavke.

Chris Heaton-Harris, zadnji u nizu dužnosnika koji su napustili vladu, objasnio je da je njegov posao u Ministarstvu za izlazak iz EU-a postao "irelevantan" ako je vlada spremna izaći bez sporazuma.

Ministar Nigel Adams podnio je ostavku u srijedu ujutro, rekavši da je vlada u opasnosti da ne provede onakav "Brexit za koji su birači glasali".

Premijerka se sastala s Corbynom prije najavljenih razgovora s premijerkom Škotske Nicolom Sturgeon i premijerom Walesa Markom Drakefordom.

Britanska premijerka rekla je u srijedu da želi da se Velika Britaniji dopusti uređeni Brexit, dakle sa sporazumom 22. maja.

Novih odgoda više neće biti

S evropskim čelnicima ranije je dogovorila da se Brexit odgodi do tog datuma ako Parlament u Londonu do 29. marta prihvati sporazum koji je postigla s Briselom, no oni su ga po treći put odbili.

Britanski zastupnici tri puta su odbacili sporazum o razlazu dogovoren između EU-a i premijerke May, posebno zbog "backstopa", zaštitnog mehanizma kojim se želi izbjeći vraćanje tvrde granice između Republike Irske, članice EU-a, te Sjeverne Irske, koja s Velikom Britanijom izlazi iz tog saveza.

Protivnici tog mehanizma strahuju da će Velika Britanija zbog toga zaglaviti u EU-u.

Zastupnici su u dosadašnjim glasanjima odbacili i sve druge opcije.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u srijedu da je moguća kratka odgoda Brexita do 22. maja pod uvjetom da britanski Parlament do 12. aprila potvrdi sporazum o razdruživanju, ali novih odgoda više neće biti.

"Nakon 12. aprila riskiramo ugrožavanje izbora za Evropski parlament i tako izlažemo prijetnji funkcioniranje EU-a", rekao je Juncker.

Merkel će se 'boriti do kraja'

Evropski komesar za finansijske poslove, poreze i carine Pierre Moscovici predstavio je u srijedu mjere za pripremu Brexita bez sporazuma.

Takav bi scenarij značio trenutnu ponovnu uspostavu carinskih kontrola za robu koja dolazi iz Velike Britanije.

Evropska unija je također objavila da  britanski građani neće trebati vize za kratkotrajne boravke do 90 dana.

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je su srijedu da će se "boriti do kraja" za uređeni izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, posebno zbog očuvanja mira u Sjevernoj Irskoj.