Brnabić: Beograd spreman za pronalaženje kompromisa s Prištinom

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u razgovoru sa šefom Delegacije EU u Beogradu Semom Fabrizijem da je Beograd spreman za pronalaženje kompromisnog rješenja sa Prištinom.

Ona je istakla da Srbija nije zadovoljna činjenicom da Priština ne radi na implementiranju sporazuma, prije svega kada je riječ o zajednici srpskih opština /ZSO/ kao okosnici Briselskog sporazuma. 

Brnabić i Fabrizi razgovarali su na sastanku u Beogradu o situaciji u regionu zapadnog Balkana i dijalogu Beograda i Prištine, saopšteno je iz Vlade Srbije. 

Ona je navela da Ministarstvo pravde i Vlada Srbije posvećeno rade na završetku novog teksta ustavnih amandmana i usaglašavanjem sa preporukama Venecijanske komisije.

Brnabić je objasnila da je ovo važan posao, na kojem su predstavnici Vlade Srbije intenzivno radili u proteklom periodu i izrazila uvjerenje da će tekst u najskorijem periodu biti završen i proslijeđen parlamentu na usvajanje.

Fabrizi je ocijenio da je za Srbiju ključan napredak u oblasti reforme pravosuđa i vladavine prava, kao i sprovođenje svih obaveza u pregovaračkom procesu iz poglavlja 23 i 24.

Kada je u pitanju donošenje medijske strategije, premijer Srbije je objasnila da se vodi kontinuirani dijalog Vlade i predstavnika medijskih udruženja. 

Ona je ocijenila da budući dokument treba da omogući i garantuje sigurnost predstavnika medija i njihovo pravo na nesmetan rad, ali uz poštovanje zakona.

Tokom sastanka napomenuto je da će krajem sedmice za saobraćaj biti otvoren Žeželjev most u Novom Sadu, uz prisustvo komesara za pregovore o proširenju i susjedsku politiku EU Johannesa Hahna, u čiju je izgradnju Unija uložila više od 30 miliona eura.

Brnabić je izrazila zahvalnost na finansijskoj podršci EU i dodala da očekuje da će obnovljeni most doprinijeti jačanju srpske ekonomije.