Brnabić: Kroz tri projekta Srbija u RS ulaže 500 miliona KM, stiglo još 10.000 doza vakcina za FBiH

asd
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je nakon današnje zajedničke sjednice vlada RS i Srbije u Istočnom Sarajevu da je saradnja ministarstava odlična.

Infrastrukturni projekti između RS i Srbije u narednom periodu realizirat će se u vrijednosti od preko milijardu i 600 miliona KM. Aerodrom u Trebinju je investicija preko 100 miliona evra. Dogovorili smo se da zajedno gradimo i mjesto stradanja srpskog naroda, a to je Gradina, Jasenovac. Ali i da gradimo i identične udžbenike iz nacionalne grupe predmeta da budu identični – rekao je Višković.

Zahvalio je i za pomoć Srbije Bosni i Hercegovini, a posebno RS, u borbi protiv koronavirusa.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je kazala da su bili u stalnim kontaktima i sastancima kako bi mogli nastaviti s planiranjem novih projekata.

U ovom trenutku kroz projekte hidroelektrane Buk-Bijela, kroz izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo i kroz aerodrom Trebinje, Srbija ulaže u RS oko 500 miliona eura. Ako uzmemo i ostale dvije hidroelektrane, Foča i Paunci, onda je to 787 miliona eura investicija u nekoliko narednih godina – rekla je Brnabić.
Kazala je da je jutros u Sarajevo stiglo još 10.000 vakcina “AstraZeneca” vakcina koje su donirane FBiH.

Na novinarsko pitanje kako komentira navode bošnjačkih političara da RS nije mogla da ulazi u realizaciju projekta hidroeletrana jer su vode u nadležnosti BiH, a ne entiteta, Višković je kazao da se to radilo s nekom evropskom silom, bili bi proglašeni najboljim momcima.

Gdje piše da su vode državne. Ako uzmete, vode, šume, šta to nama ostaje. Jer to preko Ustavnoog suda želite da nam uzmete teritorij. Za nas je to nedopustiva apelacija – rekao je Višković.

Brnabić je kazala da ako se ispostavi da je investicija Srbije sporna, onda bi najmanje 280 investicija bilo problematično jer su koncesije do sada izdavali entiteti i kantoni.

Time bi se ušlo u pravnu nesigurnost. Srbija je u projekt ušla kao strani investitor – rekla je Brnabić.
Za danas je previđeno da Brnabić i Višković polože kamen-temeljac u Foči za hidroelektranu Buk-Bijela.