Brnabić: Najveći skandal u modernoj historiji Srbije i Hrvatske

.
Nije mi jasno je li mu zabranjen posjet Hrvatskoj ili Jasenovcu, pa može bilo gdje da ide, ali ne u Jasenovac, što je po meni nevjerojatni presedan, rekla je Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić htio tokom dana privatno posjetiti Jasenovac, ali da je odložio taj posjet "radi dobrih odnosa" Srbije i Hrvatske, prenijela je beogradska novinska agencija Beta.

Brnabić je na Televiziji Pink, povodom pisanja Jutarnjeg lista da hrvatska vlada neće dozvoliti Vučiću da privatno posjeti Jasenovac, rekla da je taj postupak hrvatskih vlasti "najveći skandal u modernoj historiji Srbije i Hrvatske".

- Nije mi jasno je li mu zabranjen posjet Hrvatskoj ili Jasenovcu, pa može bilo gdje da ide, ali ne u Jasenovac, što je po meni nevjerojatni presedan - rekla je Brnabić i dodala da je to "brutalno gaženje slobode kretanja".

Jutarnji list prenioje, pozivajući se na izvore u vladi, da je Vučić planirao privatni posjet Jasenovcu i Pakracu, no hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju.

Vučić je, prema izvorima Jutarnjeg, kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatni posjet Jasenovcu. Pupovcu je navodno rekao da dolazi u privatni posjet Hrvatskoj i ako želi da mu se može i on pridružiti, a ako smatra da to treba, da obavijesti i hrvatsku Vladu.

Pupovac je prenio tu informaciju premijeru Andreju Plenkoviću, a u Vladi su "ostali konsternirani načinom na koji je srbijanski predsjednik planirao napraviti haos u Hrvatskoj", piše list.

- Bez službene obavijesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije s veleposlanstvom, Vučić je htio prijeći granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno njezina entiteta Republike Srpske i doći oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac - navodi Jutarnji.