Brža registracija firmi u Federaciji BiH: Danas će biti nastavljena sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

asd
Delegati će razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, koja je prekinuta 30. septembra zbog nedostatka kvoruma, biće nastavljena danas. Na dnevnom redu je, pored ostalog, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH.

Važeći tekst zakona donesen je 2005. i mijenjan je u tri navrata, a poslovne prilike kako u BiH tako i van nje su se znatno promijenile. Zemlje u okruženju su pratile taj trend, dok je u FBiH situacija sa procedurom registracije poslovnih subjekata ostala nepromijenjena zbog čega je naša zemlja na listi zemalja sa nepovoljnim poslovnim ambijentom.

Kako bi se otklonile barijere u otpočinjanju rada poslovnih subjekata, Vlada FBiH je identifikovala ciljeve u ovoj oblasti, a oni se odnose na pojednostavljenje procedure registracije poslovnih subjekata, samim tim pojeftinjenje procedure kroz uspostavu jedinstvenog informacionog sistema registracije poslovnih subjekata tzv. JIB, odnosno sistema elektronske registracije poslovnih subjekata.

Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH je od usvajanja nepravedan i štetan po građane koji ne žive u KS-u

Pred delegatima je i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, koji su predložili delegati Jasmin Duvnjak (SDA), Ivo Tadić (HDZBiH) i Slađan Ilić (SDP). Kako su naveli, Zakon o pripadnosti javnih prihoda na teritoriji FBiH od usvajanja je nepravedan i štetan po građane koji ne žive u Kantonu Sarajevo, jer je članom 9. stav 2. Zakona bez logičnog obrazloženja utvrđeno da formula za raspodjelu javnih prihoda za kantone sadrži ponder koji odražava posebne rashodovne potrebe KS-a i iznosi 2, a od decembra 2015. 1,9658.

Kako ističu predlagači, ako se uzmu u obzir kriteriji za raspodjelu prihoda: broj stanovnika, površina kantona, broj učenika u osnovnim i srednjim školama, može se konstatovati da koeficijent 2 u formuli na rashodovnoj strani KS-a u dugom periodu stvara nelogičnu nepravdu u odnosu na građane TK-a.