Buduće generacije može sačuvati samo naše dobročinstvo, kao što nas čuva dobročinstvo naših predaka

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zalaskom sunca u petak 30.08.2019 nastupila je nova 1441. hidžretska godina.

Hidžra je preseljenje Muhammeda a.s. iz Meke u Medinu, koje se dogodilo 622. godine po Isau a.s. Za muslimane je hidžra jedan od najznačajnijih datuma u historiji ne samo islama, nego i čitavog čovječanstva, prenosi Avaz.ba. 

Povodom nove 1441. hidžretske godine nakon akšam namaza u Gazi Husrev-begovoj dzamiji upriličen je prigodan program. Program su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, a vaz je održao glavni imam MIZ Sarajevo Kenan Musić.

- Glavna poruka Hidžre: Čuvajte dobro društvo i budite dobro društvo jer je Resulalah prilikom odabrao Ebu Bekra. Čuvajte ono što radi Allaha radite jer je to istinski iman i znajte da našu domovinu i umet islama, muslimane i muslimanke jedino može čuvati dobročinstvo koje činimo onako kao što dobročinstvo naših roditelja, nena i deda čuva nas danas. Na nama je da na sljedeće generacije to prenosimo. Molim Allaha dž.š da nas uputi i svako dobro - kazao je Musić.