Budžet Unsko-sanskog kantona za 2018. godinu: ''Od lošeg lošije''

Neznalačko i rasipničko planiranje Budžeta Unsko-sanskog kantona dešava se i ove, kao i prethodnih godina, u kojima je akumulirani deficit Budžeta dostigao 65 mil. KM. Iako je Budžet opterećen kreditnim zaduženjima u iznosu od 74,3 mil. KM, od kojih je zadnji kredit u iznosu 21 mil. KM podignut za sanaciju Budžeta i održavanja likvidnosti, ovogodišnji Budžet uravnotežen je fiktivnim planiranim zaduženjem kod MMF-a u iznosu od 16,5 mil. KM, kao pomoć nižim nivoima vlasti za provođenje aktivnosti u cilju ostvarivanja mjera iz reformske agende. Sredstva MMF-a su fikcija i pokriće za rasipništvo.

Nastavljeno je fiktivno planiranje i predimenzioniranje Budžeta, kako bi se mogli ostvariti predizborni izadaci bez pokrića u realnim prihodima. Kratkoročne obaveze Budžeta USK, zbog neizmirivanja rashoda iz prethodnog perioda, iznose 64 mil. KM.

Iz godine u godinu javne finasije USK tonu sve dublje, jer bezobzirni apetiti vladajućih struktura brže troše javna sredstva od rasta poreznih prihoda. U projekcijama budžeta za naredne tri godine planirani su novi deficiti od 20 mil. KM, a načini izmirenja dospjelih obaveza i obaveza po osnovu sudskih presuda prosvjetnih radnika se niti ne razmatraju. To se može, jer zakonskim odredbama definirano je da se izvršne sudske presude ne mogu naplatiti s računa Budžeta. Ove odredbe su potpuna diskriminacija građana, privrednika i zaposlenih u odnosu na javnu vlast.

Posljedice planiranja i trošenja javnih sredstava na području USK proporcionalne su dinamici iseljavanja mladih s područja Krajine.

U perspektivi Unsko-sanskog kantona neophodno je promijeniti nekoliko ključnih politika.

Evo za šta će se Naša stranka u tom pravcu zalagati svim svojim kapacitetima:

1. Stanje javnih finasija USK zahtijeva hitnu sveobuhvatnu reformu u svim oblastima, obuzdavanje javne potrošnje i smanjenje poreskih i parafiskalnih nameta uz istovremeno rasterećenje poreskih davanja, posebno poreskih opterećenja na rad. Reforme moraju započeti u javnom sektoru koji danas troši 47% BDP-a. U prvoj fazi funkcionalna reforma (racionalnije, bolje i efikasnije upravljanje) može u kratkom vremenskom periodu dati pozitivne rezultate. Dugoročno, potrebno je potpuno reorganizirati zdravstveni i obrazovni sistem, racionalizirati i učiniti efikasnijom javnu upravu. U suprotnom, doći će do pogubnih posljedica za građane, čemu već svjedočimo u oblasti pružanja zdravstvenih usluga, gdje se ne vrše operacije zbog nedostatka anestetika.

2. Za održivost fiskalnog sistema Budžeta USK neophodno je inzistirati i hitno donijeti novi Zakon o pripadnosti javnih prihoda koji bi bio pravedniji, kojim bi se zaustavio neravnomjeran razvoj i doveo kantone s nedovoljnim poreskim prihodima u položaj da adekvatno pruže javne usluge svim građanima, jednake na cijelom prostoru FBiH.

3. Javne investicije u FBiH moraju se planirati, finasirati i provoditi planski uvažavajući činjenicu da bez ravnomjernog razvoja FBiH može doći do duboke socijalne i političke krize, demografskog uništenja USK. To znači, jednaka distribucija javnih investicija na svim područjima Federacije, srazmjerno broju stanovnika i specifičnom položaju USK, uvažavajući stepen razvoja. Javne investicije moraju biti temeljene na strateškim dokumentima, a ne na političkim inicijativama, lobiranjima i darovnicama pred izbore sa svrhom pridobijanja glasova i osvajanja vlasti.

 

(Gradski odbor Bihać)