Buja nezadovoljstvo u SDA: Tigar se buni javno, svi se pitaju je li Ajnadžić nagrađen za debakl u Centru!?

SDA
Na sjednici Predsjedništva SDA večeras je, nakon više od pet sati, odlučeno da se raspusti gomila općinskih i gradskih organizacija.

 

Urađeno je to tamo gdje su rezultati lokalnih izbora bili najgori.

Takav rasplet najavljivao je Bakir Izetbegović nakon prvih poziva u stranci za promjenama. I odmah je svima i bilo jasno da do radikalnih promjena neće doći, jer je Izetbegović u startu isključio opciju sankcionisanja kantonalnih odbora. I već večeras su najavljene kozmetičke promjene i one su izazvale dodatno bunu i sve glasnije komešanje unutar stranke. Najglasnije pobune su u Sarajevu i Bihaću. Tako je umjesto Fikreta Prevljaka na čelo KO SDA Sarajevo došao Sedin Kahriman, direktor BH Telecoma i kum Asima Sarajlića. Međutim, ono što smeta jeste da je većina članova SDA tražila da se iz KO SDA Sarajevo skloni i Sebija Izetbegović. Ona je, podsjetimo, potpredsjednica. Taj zahtjev Bakir Izetbegović nije smio uslišiti.

Pored toga, članovima SDA bio je čudan izbor Nedžada Ajnadžića za šefa povjereništva Općinske organizacije Centar. Apsurd je to jer je Ajnadžić brutalno potučen na lokalnom izborima od Srđana Mandića. Osvojio je svega desetak hiljada glasova.

Druga stvar koja izaziva bijes SDA-ovca jeste da je za zamjenika Ajnadžiću postavljen Ahmed Čorbo. Prijetelj je to Asima Sarajlića i uposlenik BBI banke. Pored toga što je Sarajlićev čovjek, brojinim SDA-ovcima smeta što se Čorbo u SDA zvanično učlanio tek prije nekoliko mjeseci!?

Pobuna traje i u Krajini. SDA već godinama ne može osvojiti vlast u Bihaću i Cazinu. Poseban problem je Bihać. Za šefa povjereništva imenovan je Šemsudin Dedić, inače ministar u Vladi FBiH. Prema mnogim SDA-ovcima upravo je on kriv za izborni krah SDA u Krajini. No, to nije smetalo Izetbegoviću da ga postavi za šefa povjereništva. Otvoreno je to u komentarima na Facebooku kritizirao Hamdija Abdić Tigar.

“Ko je doveo do loših rezultata sa izborom kadrova, predsjednika kantonalnog, gradskog, izvršnog odbora te kandidata za gradonačelnika. A to je u Bihaću radio isključivo jedan čovjek. Isti ne može biti dio rješenja. Da li je moguće da se ovakve stvari dešavaju i da svi šute?”, naveo je Tigar, nezadovoljan izborom Dedića. I, zaista jeste pravo pitanje do kada će svi šutiti?