Bukte požari na sjeveru Kalifornije

HORNBRUK - Vlasti kaligornijskog okruga Siskiju objavile su da se požar na granici sa saveznom državom Oregonom, u kojem je do sada stradala jedna osoba, brzo širi ruralnim područjem u kojem živi puno penzionisanih osoba, prenosi AP.

Navodi se da se plamen proširio toliko brzo da je požar brzo stigao do Hornbruka, mjesta sa oko 250 stanovnika na oko 22 kilometara južno od granice s Oregonom.

Vlasti su ranije objavile da je jedna osoba stradala u požaru ne navodeći detalje.

U južnom delu američke savezne države Kalifornija je kao u pećnici zbog vrelog talasa za koji meteorolozi kažu da bi mogao da bude rekordan, sa temperaturama širom tog područja koje su oko 40 stepeni Celzijusa i povećanom opasnošću od požara.

AP prenosi da vlasti pozivaju stanovništvo da posjete centre za rashlađivanje uspostavljene u lokalnim bibliotekama i drugim objektima, upozoravajući da manje bolesti vezane za pregrijevanje ljudskog organizma mogu da se brzo pogoršaju i postanu fatalne.

"Ekstremna vrućina može da bude opasna, posebno za mlade osobe i starije ljude", navedeno je u saopštenju gradonačelnika Los Anđelesa Erika Garsetija.

Na dosta lokacija u južnoj Kaliforniji pre zore izmjerena je temperatura od oko 27 stepeni Celzijusa, dok je u mestu Gaviota u okrugu Santa Barbara, na 200 kilometara zapadno od Los Anđelesa, u tri sata ujutru izmjereno oko 37 stepeni Celzijusa.

AP navodi da se vrelina nastavlja i danas, a sutra bi trebalo da dođe do njenog ublažavanja.

Nacionalna meteorološka služba SAD objavila je da je razlog ovakvog vremena "gigantska" kupola visokog pritiska iznad južne Kalifornije, a širi se i iznad dijelova Arizone, Nevade i Jute.