Bukvarević: Ne možemo sada znati koliko će boraca ostvariti pravo na borački dodatak

Resorni ministar Salko Bukvarević kazao je prije glasanj ao Prijedlogu zakona o pravima demobilisanih boraca da se nada usvajanju zakona, ali da amandmani mogu ugroziti njegovu sprovodivost.

"Najavžnije je da se danas usvoji ovaj zakon, koji će biti provodiv i realan. Resorno ministarstvo i Vlada FBiH su se planirali sprovodisvost zakona u mjeri koliko je to realno. Unaprijed ne znamo koliko će korisnika ostvariti pravo na borački dodatak. S obzirom na naš budžet od 315 miliona KM borački dodatak smo vezali za iznos minimalne penzije i dužinu službe u vojsci tokom rata. Isplatni koeficijent smo i uveli jer ne možemo predvijeti koliko ćemo na kraju imati boraca koji će ostvariti pravo na dodatak", kazao je Bukvarević.

Ipak, dodao je da usvajanjem predloženih amandmana bit će potrebna dodatna sredstva. 

"Imamo i neke prijedloge kako bi se dodatna sredstva trebala obezbijediti i to kroz usvajanje izmjena Zakona o igrama na sreću. Ja samo želim da se usvoji zakon koji je provodiv. Bojim se da ćemo usvajanjem različitih amandmana doći u razne probleme provodivosti zakona, ali naše je da zakon provodimo", zaključio je Bukvarević.