Heftičnjak: Bumerang za Denisa

heft157

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Pošto Denis nije klanjao dženazu šehidima, nek je klanja sam sebi!

Hamdija Abdić Tigar je na društvenim mrežama objavio da je ''vidio svojim očima'' kako Denis Bećirović napušta protokolarnu ceremoniju ukopa žrtava genocida u Potočarima prije nego je obavljena dženaza-namaz. Lična je stvar svakog čovjeka hoće li klanjati dženazu ili, ali čovjek koji se busa u patriotska prsa i koji ima mrlju u političkoj biografiji jer je svoju fotelju predsjedavajućeg Parlamenta sačuvao glasom koji je doveo do usvajanja sramnog Zakona o prebivalištu, ovim gestom je sam sebi srkesao krila u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva. Osim što ga podržavaju notornjaci poput Mirsada Kukića, Fahrudina Radončića, Fuada Kasumovića i iz oni nekadašnje stranke A-SDA koja je osnovana zato što nisu prihvatali da SDA ide u vlast sa ''crvenima'', simbol Bećirovićevog djelovanja je – budžetski parazitizam. To što Bećirović njegove ozbiljne mahane pripisuje režimu koji preko svojih ''divljih portala'' vodi prljavu kampanju protiv njega, slabost je koja mu se vraća poput bumeranga i bitno će uticati na njegovu reputaciju u bošnjačkom biračkom tijelu, naročito onom koje je svojim populizmom prilično privukao kao parlamentarac. Bećirović je u govorima često citirao hadise, izreke poslanika Muhammeda (a.s.), a smatra se i čovjekom koji je vrlo blizak Islamskoj zajednici. Međutim, sad udara na čovjeka koji praktično ima monopol na Islamsku zajednicu, Bakira Izetbegovića koji je trajni favorit reisa Kavazovića i Islamske zajednice. Kako utakmica odmiče, Bećirović sve više razotkriva samog sebe. To što nije bio u Srebrenici u saffu, to će mu Bošnjaci teško halaliti.   

 

Vlada FBiH odlučila: Povećavaju se cijene plina za 23,3 posto

U Federaciji cijene divljaju. Inflacija sve više uzima maha, a posebno su problematična poskupljenja cijena energenata poput nafte i gasa. Tako je ove sedmice Federalna vlada je uputila zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama. Tako će od 1. jula 2022. godine, cijena plina će biti veća za 23,3 posto. U ovu cijenu prirodnog gasa nije uračunat porez na dodanu vrijednost. U obrazloženju odluke, Federalno ministarstvo trgovine je navelo da je privredno društvo Energoinvest d.d. Sarajevo 12. jula 2022. godine uputilo zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama u Federaciji BiH, te dostavilo Odluku direktora Energoinvesta o utvrđivanju prodajne cijene gasa za distributivne kompanije (povlaštene tarifne kupce). Nova prodajna cijena jedinstvena je za sve distributivne kompanije na području FBiH. U obrazloženju je istaknuto da je Energoinvest d.d Sarajevo u svom zahtjevu naveo da nova povećanja cijene gasa nije moguće pokriti iz postojeće tarife, te je hitno potrebna korekcija cijene u skladu sa dešavanjima na tržištu u cilju obezbjeđenja kontinuirane isporuke gasa. Vlada donosi odluke, a građane niko ništa ne pita. Samo im uzima sve više novca iz džepova.

 

Helikopteri se i dalje bore protiv požara na Boračkom jezeru

Sezona je požara. Vlasti nisu nabavili kanadere niti vodene traktore kako bi se na pravi način suprotstavili požarima koji su uobičajeni za ovo doba godine. Vatograsci se satima bore sa vatrenom stihijom koja je prijetila i kućama u okolini Boračkog jezera kod Konjica, kao i na području između Čapljine i Čitluka. Predsjedništvo BiH je na telefonskoj sjednici odobrilo korištenje helikoptera u gašenju požara na nepristupačnim terenima. Helikopteri Oružanih snaga nisu dovoljni niti imaju kapaciteta da gase veće požare. I dalje gusti bijeli dim i dalje prekriva područje. Dva helikoptera Oružanih snaga su gasili požar na području Boračkog jezera, potvrdio je načelnik Konjica Osman Ćatić. Jedan helikopter je upućen da gasi požar na području općine Čitluk, tačnije u naselju Blizanci. I ovaj požar buknuo je u petak i donekle je saniran, ali se jutros vatra ponovo pojavila na nepristupačnom terenu, potvrdio je Iko Ostojić iz Civilne zaštite Čitluk. Uzrok požara na Boračkom jezeru je ljudski faktor, a vatra je zahvatila nepristupačni i minirani dio borove šume.

 

Koalicija Država podnijela pritužbu uredu tužioca- Sankcionišite one koji urušavaju državu BiH 

Nakon podnošenja krivične prijave, zbog proslave neustavnog dana Republike Srpske, 10. januara ove godine, Tužilaštvo BiH je donijelo Naredbu o neprovođenju istrage u navedenom predmetu. Podsjećamo da su lideri Koalicije Država podnijeli krivične prijave koje se odnose na proslavu neustavnog Dana RS-a, od Željke Cvijanović i drugih zvaničnika do Draška Stanivukovića. U objašnjenju Tužilaštva stoji da, iako je Odlukom Ustavnog suda BiH ukinut i stavljen van snage član 2. stav (1) Zakona o Danu Republike Srpske, proslava istog nije obuhvaćena ovom odlukom i zbog toga bi ovakvo ponašanje javnih dužnosnika trebalo zanemariti. Koalicija Država! smatra nedopustivim ovakvo zanemarivanje narušavanja ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine. “Ovakvo tumačenje Krivičnog zakona BiH je naivno i formalističko, a ne suštinsko, što nije u skladu sa ulogom Tužilaštva BiH. Dalje, ovakvo tumačenje vodi ka amnestiranju neustavnosti i vrijeđa sve žrtve diskriminacije kada je u pitanju proslava 9. januara”, rekao je Mirsad Hadžikadić, kandidat koalicije Država! za člana Predsjedništva BiH. Zbog toga smo 11. 07. 2022. godine uputili Pritužbu Uredu tužioca, a za pravdu i istinu ćemo se boriti sve dok ne iscrpimo sve pravne lijekove.

 

Međunarodna krizna grupa: SDA odbila kompromis, NIP i SBB pristali na izmjene Izbornog zakona po željama HDZ-a

Međunarodna krizna grupa (ICG) objavila je izvještaj u kojem su direktno optužili Elmedina Konakovića i Fahrudina Radončića da su već bili popustili Draganu Čović i njegovim željama da se nametne diskriminatorni Izborni zakon. U izvještaju je detaljno opisano stanje u svim zemljama zapadnog Balkana. Kada je u pitanju BiH naglašen je novi geopolitički momenat nakon ruske agresije na Ukrajinu, s naglaskom na separatizam Milorada Dodika. U izvještaju je naznačeno kako je nametanje zakona o zabrani negiranja genocida utjecalo na politiku srpskih stranaka iz RS-a i bojkot državnih institucija. “Prijedlog o izbornom sporu dobio je saglasnost krajem marta od glavne hrvatske stranke i dvije od tri bošnjačke stranke koje su učestvovale u pregovorima, ali jedna bošnjačka stranka (SDA) nije pristala”, navodi se u izvještaju. U opisu se navodi da su u tim pregovorima učestvovale bošnjačke stranke NiP, SBB i SDA, dok su ostale predominantno bošnjačke stranke učestvovale samo u pregovorima o tehničkim izmjenama zakona, odnosno o integritetu izbornog procesa. Također je istaknuto da je na kraju HDZ odbio prijedlog EU o reduciranje ovlasti Doma naroda FBiH.

 

Visoko je danas centar regije: Sve vrvi od turista

Visoko je bio centar regije ove sedmice. Mnogi posjetioci su došli da vide egzibicioni teniski meč kojim je Novak Đoković otvorio novi teniski kompleks.

Odigrani su dueli teniskih kadetskih reprezentacija BiH, Italije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, zatim vrhunski teniski profesionalci – Aljaž Bedene i Aldin Šetkić, a glavni meč su odigrali Novak Đoković i Ivan Dodig. Čovjek koji je Đokovića doveo u Visoko je direktor Fondacije piramida Sunca, dr. Semir Osmanagić. ''Dolaze nam četiri odlična tenisera. Prvi je najbolji svjetski teniser Novak Đoković. Drugi je Ivan Dodig, rođen u Međugorju, a igra za Hrvatsku. Osvajač je 6 grand slamova u mješovitim i muškim parovima. Zatim dolazi najbolji slovenski teniser Aljož Bedene, a četvrti je naš Alidn Šetkić'', kazao je Osmanagić.

 

 

Najveći regionalni sportski kanal "SK" direktno će prenositi egzibicione mečeve profesonalnih tenisera za zemlje iz okruženja.