Burna noć u Velikoj Kladuši- tri intervencije policije i 66 pacijenata u Hitnoj službi

starigrad

66 pacijenata zatražilo je pomoć u Hitnoj medicinskoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša. Jedan pacijent je upućen na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu. Dežurni su bili dr. Amra Zulić i dr. Kasim Selman.

COVID ambulanta nije imala pacijenata.

Policijska stanica Velika Kladuša je evidentirala 2 krivična djela i jednu saobraćajnu nezgodu u kojoj nije bilo povrijeđenih lica.

Vodosnabdijevanje je uredno, saznajemo iz JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Iz Komunalija su informisali da se odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće odvijaju prema ustaljenom rasporedu.


Vatrogasna jedinica Velika Kladuša, prema riječima dežurnog Grahovića, nije imala intervencija.

U okviru manifestacije „Kladuško ljeto 2021“ večeras od 20:30h u Parku Omladinske radne brigade „7 Sekretara SKOJ-a“, prisutnu publiku zabavljaće “Huske i band“.

U 19:00h na Trgu mladih biće odigran Basket kup Velika Kladuša, turnir u uličnoj košarci.


U parku su postavljeni i prodajne kućice i štandovi na kojima velikokladuški ugostitelji, slastičari i poljoprivredni proizvođači posjetiocima nude i prodaju svoje usluge i proizvode.

Povodom održavanja manifestacije „Kladuško ljeto 2021“ saobraćaj kroz centar Velike Kladuše biće obustavljen i preusmjeren na sporedne ulice u terminu od 19:00h do 01:00h. Obustava saobraćaja predviđena je svakim danom do 08. augusta.

Narandžasti meteoalarm danas je ponovo upaljen za područje cijele BiH zbog ekstremno visoke temperature zraka. Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 22, na jugu zemlje do 26, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 39, na jugu do 41 stepen.

Slično kao i proteklog dana, opšta slika će biti lošija u cijeloj zemlji. Dugotrajni period visokih temperatura i sparno vrijeme uz manjak svježine tokom noći, mogli bi praviti probleme osjetljivim grupama ljudi poput hroničnih bolesnika, meteoropata, starijih osoba i trudnica. Poželjno je pratiti izvještaje prognoznih i savjetodavnih službi, provoditi samo neophodne aktivnosti, pretežno u jutarnjim satima, laganije se odijevati, ne pretjerivati sa izlaganjem suncu obzirom da su vrijednosti UV indeksa visoke. Učesnici u saobraćaju trebaju biti oprezniji.

BIHAMK


U BIHAMK-u naglašavaju da se na pojedinim dionicama izvode radovi i upozoravaju vozače na potrebu poštivanja postavljene signalizacije. Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili večernjim satima.


Na graničnim prelazima dolazi do pojačanog prometa vozila, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta. Na GP Velika Kladuša Maljevac jutros se kraće čeka na izlazu iz BiH, dok na ulazu nema čekanja.


U skladu sa Ugovorom sa JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine o obavljanju poslova pomoć-informacije, Bosanskohercegovački auto-moto klub – BIHAMK je obavezan da svim motorizovanim građanima koji posjeduju vozilo registrovano u Federaciji BiH pružiti tri besplatne usluge tehničke pomoći na javnim cestama godišnje, a najviše jednu uslugu tokom mjeseca, i to na teritoriji: Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog, Sarajevskog, Srednjebosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ukoliko se utvrdi da se kvar ne može otkloniti na cesti motorizovani građani imaju pravo i na uklanjanje neispravnih i oštećenih vozila sa kolovoza do baze AMK, najbliže servisne radionice ili parkinga po zahtjevu vlasnika na udaljenost od maksimalno 3 kilometra od lokacije kvara, a u cilju nesmetanog odvijanja prometa. Vozilima koja se nalaze u kvaru izvan ceste na javnim parkinzima i prostorima za mirovanje mogu se pružiti besplatne usluge opravke vozila na licu mjesta, s tim da će prednost imati vozila koja trebaju pomoć na cesti. Vozila izvan ceste nemaju pravo na besplatne usluge prijevoza, jer ne ometaju saobraćaj za druga vozila i učesnike u saobraćaju.