Burna reakcija Dodika: Komentirao sastanak eksperata o državnoj imovini

.
Naglasio je da je besprizorno "da nas još obavještavaju kako su nam uzeli novčanike i da se dogovaraju koliko naših para će da nam daju"

Peti konsultativni sastanak eksperata o državnoj imovini održan je danas u Ambasadi SAD u Sarajevu.

Na sastanku je radna grupa razgovarala o mogućnostima regulisanja vodnih resursa u okviru sveobuhvatnog rješenja pitanja državne imovine u Bosni i Hercegovini. Stručnjaci su razgovarali o različitim modalitetima vlasništva i korištenja voda u Bosni i Hercegovini i upoređivali ih sa drugim zemljama, kao i o upravljanju i zaštiti voda, saopštio je OHR.

Povodom sastanka oglasio se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je izjavio da je pitanje imovine riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i da je za Republiku Srpsku to završena stvar.

Na pitanje Srne da prokomentariše sastanak Dodik je istakao da su "sastanci samozvanih eksperata u američkoj Ambasadi ili zgradi gdje je nekada bila kancelarija visokog predstavnika po pitanju imovine brutalno miješanje u unutrašnja pitanja i de fakto priznanje da je BiH kolonija".

"Niko nije ovlastio niti tražio od američke Ambasade da se bavi tim ili nekim drugim unutrašnjim pitanjem BiH, a kancelarija visokog predstavnika je obezglavljena i nelegalna, jer je mjesto visokog predstavnika i dalje upražnjeno i u međuvremenu nije ukinuto", rekao je Dodik.

Naglasio je da je besprizorno "da nas još obavještavaju kako su nam uzeli novčanike i da se dogovaraju koliko naših para će da nam daju".

"Nikakav prijedlog koji o tom pitanju dođe sa adresa koje se nepozvano i neovlašteno bave našim unutrašnjim pitanjima u Republici Srpskoj neće biti razmatran. Sporazum kojim je nastala današnja BiH pitanje imovine je riješio 1995, a u oba entiteta i distriktu Brčko provedena privatizacija državnog kapitala i sad se neko sjetio da pitanje imovine kao nije riješeno", rekao je Dodik.

On je ocijenio da se na ovom pitanju najjasnije vidi kako dio međunarodne zajednice u BiH proizvodi krize i onda se kao spasioci nude da ih riješe, optužujući usput legalno birane političare za nesposobnost.

"Možda je pitanje imovine za američkog ambasadora tek način da ubije dosadu u sarajevskoj kotlini, međutim zbog tog pitanja mi smo imali rat devedesetih godina. Nije Republika Srpska izgubila više od 20.000 svojih najboljih sinova koji su branili svoje kuće i imovinu, da bi joj zemlju 30 godina nakon rata krčmili Izetbegović, Murphy ili Schmidt", poručio je Dodik.

 

Foto:Oslobođenje