ŠOKANTNA SAZNANJA: Čak polovina pripadnika Petog korpusa poginuli ili ostali RVI (VIDEO)

Knjiga Monografija Petog korpusa ARBiH, čiji je autor general Fadil Hasanagić, konačno je ugledala svjetlo dana. Kako i sam autor kaže, knjiga je lična karta Petog korpusa ARBiH, ali i kompletne Armije i služi kao spomen na višegodišnju odbranu Domovine, a pogotovo regije Bosanske Krajine, koje je bila enklava punih 1201.dan.

General Fadil Hasanagić se dotakao mnogih ratnih tema, obradio je tematiku odbrane i herojske borbe krajiških vitezova, ali se dotakao i poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, koji su tako skončali u najtežem ratnom paklu.

Prema njegovim riječima, u zoni odgovornosti Petog korpusa poginulo je 3.248 vojnika, dok je 5.546 bilo ratnih vojnih invalida.

“Kako mi to vojnici kažemo, ‘iz stroja je izbačeno’ preko 8.700 vojnih obveznika. Ako uzmemo u obzir da je Peti korpus najviše imao 18.106 vojnih obveznika, dolazimo do podatka da je skoro polovina ‘izbačena iz stroja’. Bez obzira na to, Peti korpus je izvojevao sve pobjede i doprinio da država BiH postane slobodna”, istakao je Hasanagić.

U Monografiji su pomenuti i dolasci krajiških dobrovoljaca u ratu, pokretanje namjenske industrije, a pobrojani su i svi dobitnici znanja i odlikovanja – heroji rata kao što su major Adil Bešić i general Izet Nanić, kao i svi zlatni ljiljani. Javnosti su predočeni i brojni dokumenti koji su u toku rata bili od značaja za Armiju BiH i Peti korpus.

U izradi Monografije učestvovao je i general Atif Dudaković, ratni komandant Petog korpusa, koji nam je rekao da su u ovoj knjizi sabrane historijske činjenice o mjestima, ulozi i zadacima Petog korpusa, kroz njegovo formiranje i djelovanje, do okončanja rata.

“To je jedno veliko djelo. Normalno da nije sve navedeno, neki neznani ili znani pojedinci, ali to je jedna historijska činjenica o jednoj vojnoj jedinici u jednom vremenu, od njenog nastanka pa do kraja rata, na prostoru Bosanske krajine. Moram istaknuti da je grupa ljudi koji su to radili, uz moje malo učešće, odradila koliko je mogla. To je djelo koje neće ostati nama, nego onima poslije nas. Bilo je kratko vrijeme u kojem je Monografija rađena, budući da su neke rađene godinama, no ovo što je napravljeno, mislim da je urađeno dobro”, rekao je Dudaković.

Ovo je za sve nas jako šokantan podatak, ali isto tako i dokaz sa kojom emocijom su borci Petog korpusa branili svoju Domovinu i svoje najmilije. Dokaz da su zaista bili hrabri i da priča o njihovoj hrabrosti nije priča koja se djeci priča za laku noć, već je stvarnost i realnost, koja je dokazana preko 8700 puta.

Nemojmno nikada dozvoliti da zaboravimo naše poginule borce i ratne vojne invalide, ali i sve one koju su četiri godine krvarili da bi danas imali slobodu!